Egyre gyakoribbak a hackertámadások - most ukrajnai pénzintézeteket, kereskedelmi és állami szolgáltatókat vettek célba a zsarolók
2017.06.28
Vírusos hackertámadás ért kedden számos ukrajnai pénzintézetet, köztük a magyar OTP ottani leánybankját is, valamint a kereskedelmi és az állami szektor több szolgáltatóvállalatát - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A 112.ua ukrán hírportál szerint a vírus gyorsan terjed, már mintegy 30 bank rendszerét fertõzte meg Ukrajnában, és a Boriszpil nemzetközi repülõtér rendszerét is megtámadta. A repülõtér sajtószolgálata közölte, hogy a rendkívüli helyzet miatt egyes járatok fel- és leszállása késhet.

Az UNIAN szerint a Petya néven ismert zsarolóvírus támadta meg az ukrajnai rendszereket.

Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

A pénzintézeteken kívül az elsõk között érte hackertámadás a Kijevenergo energiaszolgáltató, az Ukrtelekom telefonos és internetszolgáltató és a Nova Posta csomagküldõ szolgáltató cégek internetes oldalait. A Kijevenergo vállalatnál a támadás miatt a nap végéig leállították a számítógépeket. Az internetes hálózatok vírusfertõzésének hírét az ukrán rendõrség kiberbûnözés elleni osztályának vezetõje is megerõsítette. Szavai szerint a kiberrendõrség munkatársai már kiérkeztek az állami Oscsadbankhoz és az Ukrtelekomhoz, hogy a helyszínen segítsenek a támadás elhárításában és a rendszerek mûködõképessé tételében.

Késõbb ukrán sajtóorgánumok közölték, hogy a támadás átterjedt a leállított csernobili atomerõmû számítógépes hálózatára is, ami miatt a létesítmény honlapja nem elérhetõ. Az ukrán belügyminisztériumnál óvintézkedésként leállították a honlap elérését.

Olekszandr Turcsinov, az államfõ alá rendelt, befolyásos ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetõje kijelentette, hogy a vírus elõzetes vizsgálatai alapján Oroszország áll a kibertámadás mögött. Elmondta, hogy azok az állami intézmények, amelyek megfogadták a kiberbiztonsággal foglalkozó állami koordinációs központ ajánlását, és biztonságos hozzáférési csomópontot telepítettek a rendszerükbe, ellenálltak a vírusfertõzésnek.
Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök Facebook-oldalán meggyõzõdését fejezte ki, hogy az eddig példa nélküli méretû hackertámadást rövid idõn belül elhárítják Ukrajnában, az elkövetõket pedig felderítik.

Az ukrán kormány által kora este kiadott közlemény szerint az ország csaknem 150 stratégiai fontosságú létesítményének egyike sem sérült a kibertámadás követeztében, beleértve az ukrajnai atomerõmûveket.