Az év eleje óta stagnálnak a kötelezõdíjak
2017.07.07
A Netrisk.hu adatai szerint 2017 elsõ félévében a személyautók kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításainak (kgfb) átlagdíja 34 500 forint volt, ami 8,5 százalékkal magasabb 2016 hasonló idõszakában mért 31 800 forintos szintnél. Az év eleje óta ugyanakkor érdemi változás már nem tapasztalható a díjak mértékében. Az összes kgfb-kötésnek immár mintegy 66 százalékát teszik ki az évközi szerzõdések, melyek négyötödén öt biztosító: az Allianz, a K&H, az Union, az Aegon és a Wáberer osztozik.

„A növekvõ gépjármûforgalom és a személyi sérülésekhez kapcsolódó, gyorsan emelkedõ összegû kártérítések miatt megugró kárhányad szükségessé tette a díjak korrekcióját az elmúlt évek rendkívül alacsony szintjérõl – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Ez a szint ugyanakkor Európában továbbra is az egyik legalacsonyabb, köszönhetõen a tucatnyi érintett biztosító közötti erõs versenynek. Mindez elsõsorban annak köszönhetõ, hogy ma már a szerzõdések jelentõs részét díj-összehasonlító oldalakon keresztül kötik, amelyek egyszerûen áttekinthetõvé teszik az ügyfelek számára a kínálatot.”

Kampányon kívül is tudatosak az ügyfelek

Az évközi idõszakban az ügyfelek alapvetõen két okból kötnek kgfb-szerzõdést: vagy a jármû tulajdonjogának megszerzésekor (ezt nevezik azonnali kötésnek), vagy a már meglévõ szerzõdés évfordulóját megelõzõen elvégzett díjszámítás nyomán, (ezt nevezik évfordulós kötésnek). Míg az utóbbiak esetében átlagosan 27 400 forintért szerzõdtek az autósok, az összes szerzõdés közel kétharmadát kitevõ azonnali kötések átlagosan 39 200 forinton születtek.

Az idei év elsõ felében a portálon keresztül kezdeményezett összes kgfb-szerzõdés 35 százaléka évfordulós váltás volt, ami azt mutatja, hogy az autósok jelentõs része az év végi kampányidõszakon kívül is tudatosan összehasonlítja a biztosítók ajánlatait.

Év közben is kedvezmények csökkenthetik a fizetendõ díjat

Az év végi kampányhoz hasonlóan évközben is számos díjkedvezményt kínálnak a biztosítók, melyek összességében akár harmadával is csökkenthetik az adott autóra vonatkozó fizetendõ díjat. Többségük egyaránt kedvezményt ad az egyösszegû befizetésre, illetve a bankszámláról történõ fizetésre. Ennek is köszönhetõ, hogy az évközi váltók 63 százaléka már eltekint a postai csekktõl, és 70 százalékuk egyösszegben rendezi a díját.

Ezek a biztosítók szerzik a legtöbb új kgfb-ügyfelet évközben

Biztosítók szerint vizsgálva az évközi kgfb-szerzõdéseket azt tapasztalhatjuk, hogy miközben egyes biztosítók mind az év végi kampányban, mind az évközi idõszakban a topon szerepelnek, mások inkább valamelyik szezonra fókuszálnak.

Az idei évközi szezon eddigi nyertesei az Allianz, a K&H, az Union, az Aegon és a Wáberer, együttesen az új szerzõdések 79 százalékát szerezték meg. Közülük két nagy biztosító, az Aegon és az Allianz is hiányzott az év végi kampányidõszak top5 listájáról, ami azt mutatja, hogy õk már elsõsorban az egyébként immár az autósok 66 százalékát érintõ évközi idõszakra koncentrálnak.