A biztosítók is aggódnak a pusztító erdőtüzek miatt
2023.06.21

A pusztító erdőtüzek a biztosítók és viszontbiztosítók figyelmének középpontjába kerültek. Vannak olyan társaságok, amelyek igyekeznek csökkenteni kitettségüket az ilyen kockázatokkal szemben. A Swiss Re azonban kijelentette, hogy az erdőtűz kockázata továbbra is "egyértelműen biztosítható".

Annak ellenére, hogy egy nehezen felmérhető veszélyről van szó, az erdőtűz kockázata "egyértelműen biztosítható", így a jövőben is a cég természeti katasztrófa portfóliójának részét fogja képezni – közölte a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re.

Az erdőtűz az úgynevezett másodlagos veszélyek közé tartozik. A Swiss Re igen sokat fektetett a kockázat megértésébe, mivel 2017-ben és 2018-ban számos erdőtűz volt világszerte (különösen Kaliforniában), ami modellfrissítést és az adatokba történő befektetés növelését tette szükségessé. A társaság emellett együttműködik egy műholdképekkel foglalkozó céggel, amely lehetővé az erdőtüzek sokkal pontosabban nyomon követését.

Mindezek ellenére ez még mindig egy olyan veszély, amelyet "nehéz felmérni", bár "egyértelműen biztosítható", és a jövőben is része lesz a Swiss Re portfóliójának, bár kisebb mértékben, mint korábban.

A Swiss Re nem az egyetlen viszontbiztosító, amelyik eltávolodik a gyakoribbakká váló kockázatoktól, mivel ez egy folyamatos tendencia az egész ágazatban az ilyen típusú eseményekből származó megnövekedett veszteségek nyomán.

Nemrégiben a Gallagher Re kiadott egy jelentést, amelyben megjegyezte, hogy a Kaliforniát az elmúlt években sújtó pusztító erdőtüzek a biztosítók és viszontbiztosítók figyelmének középpontjába kerültek, és arra kényszerítették őket, hogy átértékeljék a kockázatvállalási és árazási megközelítéseiket.

A jelentés szerint a 2022-es amerikai erdőtűzszezonban 7,5 millió hektár égett le, egyedül Alaszkában 3,1 millió hektár.

2022-ben összesen 68 988 erdőtüzet jelentettek, amelyek 2717 építmény megsemmisüléséhez vezettek, és becslések szerint 3,0 milliárd dolláros gazdasági veszteséget, valamint 500 millió dolláros biztosított veszteséget okoztak.

Bár a 2022-es erdőtűzszezonban leégett hektárok száma megfelelt a hosszú távú átlagnak, a jelentés szerint a potenciális erdőtüzekkel kapcsolatos aggodalmak minden eddiginél nagyobbak.