A közzétett flottadíjat kell alkalmaznia a Generali-Providenciának
2011.11.10
A Generali-Providencia Biztosítónak a díjhirdetésében közzétett díjtarifát kell alkalmaznia meglévõ flottás ügyfeleinél, attól eltérõ számítási módszert tartalmazó díjértesítõt nem küldhet nekik – tette közzé határozatában a PSZÁF, amely bírsággal is sújtotta a biztosítót a jogsértés miatt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált határozatában kötelezte a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-t: ismételten értesítse meglévõ flottás ügyfeleit a következõ biztosítási idõszakra várható díjakról – azt immár a biztosító által 2011. október 30-án közzétett díjtarifa szerint megállapítva –, s e díjakról a honlapján is a meghirdetett díjtarifa szerint adjon tájékoztatást. A PSZÁF egyúttal 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezte a biztosítót.

A felügyeleti intézkedés oka, hogy a Generali-Providencia Biztosító Zrt. egyes, meglévõ flottás ügyfeleinek (amelyeknél a díjtarifa „Flotta ügyfélszám-díjfaktor (A)” táblájában az ügyfélszámhoz tartozóan egynél kisebb tizedes szám szerepel) kiküldött éves díjértesítõiben olyan díjakat közölt, amelyeket nem a nyilvánosan meghirdetett díjtarifájában rögzített, hanem azok másfajta – a díjtarifában nem szereplõ – módszerrel számíthatók ki.

A biztosító a felügyeleti vizsgálat során a PSZÁF számára azt nyilatkozta: meghirdetett díjtarifájában tévesen tüntette fel a vonatkozó képletet, célja a díjértesítõkben közölt díjaknak megfelelõ díjhirdetés volt. A PSZÁF azonban határozatában kifejtette: a közzétett díjtarifával ellentétes díjértesítés jogsértõ volt, s e szempontból nincs jelentõsége annak, hogy a Generali-Providencia Biztosító Zrt. szándéka milyen díjtarifa meghirdetésére irányult. A biztosító október 30-án nyilvánosan meghirdetett díjtarifája e vonatkozásban a jogszabályi elõírásoknak megfelel: a díjtarifa meglévõ flottaszerzõdések díjának kiszámítására vonatkozó része egyértelmû, a díjszámítás módja kétséget kizáróan azonosítható és a biztosító ügyfelei által alkalmazható.

A kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosításról szóló törvény ugyanakkor egyértelmûen rögzíti: a biztosító a meghirdetett díjtarifáját utólag nem változtathatja meg. A biztosító ezen – egyértelmûen meghatározott, közzétett – díjtarifája alapján köteles az érintett szerzõdések biztosítási díját kialakítani, és ezt a díjat a díjhirdetéssel érintett biztosítási idõszakban nincs lehetõsége megváltoztatni.