Kétpercenként történt tavaly lakásbiztosítási káresemény Csehországban
2023.06.27

A cseh biztosítók összesen mintegy 13 milliárd cseh korona (203 milliárd forint) kártérítést fizettek 2022-ben több mint 270 ezer lakásbiztosítási káreseményhez kapcsolódóan. A legdrágábbak a tűzesetek voltak, a szélviharok okozta károk száma harmadával nőtt – közölte a Cseh Biztosítók Szövetsége (CAP).

A CAP adatai szerint a legdrágább vagyonbiztosítási események a tűzesetek voltak, mind abszolút értékben, mind az átlagos kár tekintetében. Az átlagkár 676114 cseh koronára (10,5 millió forint) emelkedett, és összesen a biztosítótársaságok több mint 3,5 milliárd cseh koronát (56,2 milliárd forint) fizettek ki az ügyfeleknek tűzesetek miatt. "Az adatok nem meglepőek, a tűzesetek az egyik legpusztítóbb vagyonbiztosítási eseménynek számítanak. A tavalyi év nagyon drámai volt a tűzesetek tekintetében. A legjelentősebb esemény kétségtelenül a České Švycarsko Nemzeti Park történt kiterjedt erdő- és üdülőtűz volt" - mondta Petr Jedlicka, a Cseh Biztosítók Szövetségének elemzője.

Az átlagkárt tekintve a második helyen a robbanások végeztek, melyek száma ugyan alacsony volt (292 db), ugyanakkor az okozott átlagos kár megközelítette az 500 ezer koronát (7,8 millió forint). A legalacsonyabb átlagos kárnagyságot az elektromos eszközök egyéb kárai (150 ezer forint) és az üvegkárok (160 ezer forint) okozták.

2021-hez képest tavaly mintegy harmadával nőtt a viharok okozta káresemények száma, 2022-ben közel 50 ezer vihar okozta biztosítási esettel foglalkoztak a biztosítók. "A növekedés úgy értelmezhető, hogy 2022-ben 2021-hez képest nagyobb területet érintettek a viharok, amelyek közül kiemelkedett a Dél-Morvaországban pusztító, hatalmas károkat okozó tornádó, amely mindazonáltal egy viszonylag szűk területen történt" - magyarázta Petr Jedlicka. Erre utalnak a Cseh Biztosítók Szövetségének adatai is, amelyek szerint az átlagos kár a 2021-es 124 ezer koronáról 31 ezer koronára csökkent, amelyet a tornádó nagy kárai érintettek. Ezzel szemben az átlagos kárösszeg a lopások esetében nőtt a legnagyobb mértékben, 38%-kal, 33,5 ezer koronára.