20 ezer tiszt kérvényezte nyugdíjazását Romániában
2017.08.07
A belügyi tárca, a honvédelmi minisztérium, a titkosszolgálatok több mint 20 ezer tisztje kérte nyugdíjaztatását, a Victor Ponta kormánya által életbe léptetett, igencsak elõnyös nyugdíjtörvény alapján, amely több tízezer lejes nyugdíjat biztosítana számukra - írja a maszol.ro.

A „nagy rohamra” azt követõen került sor, hogy Mihai Tudose kormánya bejelentette, gyökeresen változtat a speciális nyugdíjakat szabályozó törvényen. Az ezekrõl szóló jogszabályt még 2001-ben fogadta el az akkor még Társadalmi Demokrácia Pártja, a jelenlegi Szociáldemokrata Párt tagjaiból álló Nastase-kormány, majd 2010-ben Emil Boc kormánya a gazdasági válság hatására törölte azt a költségvetésre nehezedõ nyomás csökkentése érdekében.

2015-ben került újra napirendre került a kérdés, melyet a parlament meg is szavazott, de annak bevezetését fenntarthatatlanságra hivatkozva a Ponta-kormány 2016. január elsejére halasztotta. Az új jogszabály alapján nyugdíjba menõk akár rendes fizetésük 120 százalékát és megkaphatják nyugdíj formájában. A számításnak megfelelõen a nyugdíj összegét a fizetés 85 százaléka alapján állapítják meg, amelyhez viszont hozzájönnek a különféle járulékok is. A nyugdíjba készülõ utolsó öt évet figyelembe véve ráadásul tetszése szerint választhatta meg a legjobban fizetett hat hónapot. Emellett a katonai nyugdíjakat megpótolják az éves inflációval valamint a bruttó átlagbér reálnövekedésének 50 százalékával.

Egy év alatt bekövetkezett az, amire többször is figyelmeztettek, a költségvetésre irreálisan nagy nyomás nehezedett, az érdekeltek azonban megszimatolták az várhtó korlátozásokat, és tömegesen kérték nyugdíjazásukat. Ennek eredményeképpen 2016 óta több mint 20 ezer magas rangú tiszt ment nyugdíjba, a fizetésénél is magasabb összegekkel. A statisztikák szerint a legmagasabb „speciális nyugdíjat” egy katonai bíró kapja, aki havonta 31 727 lejt vesz fel.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja!