Minden rekordot megdöntött a júliusi meleg
2023.08.08

Görögországtól kezdve egészen Olaszországig, Spanyolországtól Portugáliáig, Törökországtól pedig Svájcig az európai nemzetek az elmúlt hetekben súlyos erdőtüzekkel viaskodtak, miközben a kontinenst továbbra is hőhullámok gyötrik.

A tudósok előrejelzései szerint a július lehetett a legmelegebb hónap a világon az elmúlt 120 000 évben - Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy „elérkezett a globális forróság korszaka.”

A görögországi Rodosz szigetén több mint 20 000 látogató és helyi lakos kényszerült elhagyni a tengerparti üdülőhelyeket és otthonaikat. Az erős szelek és a 40 °C feletti hőmérséklet együttesen táplálták azokat a pusztító tüzeket, melyek nemcsak tanyákat és gyárakat semmisítettek meg, hanem július 27-ig öt ember életét is követelték.

Szicília szigetén három idős ember életét követelte a pusztító tűzvész, melyet a tűzoltók július 23. és 25. között több mint 1400 esetben próbáltak eloltani.

A Földközi-tenger túlpartján, Algériában legalább 34 ember meghalt, és több mint 8000 tűzoltót vezényeltek ki a lángok megfékezésére, miközben a tüzek átterjedtek a szomszédos Tunéziára.

Eközben 250 tűzoltóra és kilenc repülőgépre volt szükség ahhoz, hogy megfékezzenek egy erdőtüzet, amely 400 hektárnyi erdőt égetett le a spanyolországi Gran Canaria szigetén - közölték a katasztrófavédelmi szolgálatok július 27-én.

Több mint 600 tűzoltót vetettek be a portugál fővárostól, Lisszabontól nem messze fekvő Cascais hegyvidéki részén keletkezett tűz megfékezésére.

Szakértők kijelentették, hogy az éghajlatváltozás meghatározó szerepet játszik a kínai és észak-amerikai hőhullámok kialakulásában, valamint az európai erdőtüzek rohamos terjedésében.

A globális tudósok egy csoportja, a World Weather Attribution nevű csoport tanulmánya szerint az elmúlt hónap eseményei „rendkívül ritkák" lettek volna az ember okozta éghajlatváltozás nélkül.

Az Európai Unió is besegít 

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán belül 10 ország - Bulgária, Ciprus, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szerbia - vállalta, hogy segítséget nyújt a görögországi erdőtüzek elleni küzdelemben. Összesen több mint 490 tűzoltót és 7 repülőgépet irányítottak a különböző területekre a tűzoltási és megfékezési munkálatok támogatására.

Az Európai Unió az idei erdőtűzszezonra való hatékonyabb felkészülés céljából megerősítette vészhelyzeti koordinációs központját, és létrehozott egy külön csoportot az erdőtüzek támogatására. Ennek a csoportnak a feladata a megfigyelés, előrejelzés és korai intézkedések végrehajtása az erdőtüzekkel kapcsolatban.  A tagállamoknak lehetőségük van az uniós polgári védelmi mechanizmust aktiválni, hogy segítséget kérjenek az erdőtüzek elleni harcban. A rescEU kezdeményezés megerősíti az uniós polgári védelmi reagálást, mivel olyan tartalékkal rendelkezik, amit akkor vetnek be, ha a nemzeti eszközök nem elegendőek. Ez a lépés hozzájárul a hatékonyabb és gyorsabb válaszlépésekhez az erdőtűz veszélyek esetén.