Agenta: biztosítás fedezi majd a mesteremberek hanyagságait
2017.08.30
Egymillió forintig fizet a biztosító a félbehagyott vagy az elrontott munkák után egy szeptembertõl életbe lépõ kormányrendelet nyomán, így többet nem kell tartanunk az építõiparban elõforduló felületességtõl - mutat rá az AGENTA-Consulting. A cég szerint ez az új biztosítási konstrukció elsõsorban a vízközmû-bekötés és villanyszerelés területén javíthatja a minõségi szolgáltatások elérését, ugyanis e tevékenységek végzéséhez a szakembereknek kötelezõen rendelkezniük kell a felelõsségbiztosítással, ezenkívül számos feltételnek kell még megfelelniük.

Egy új kormányrendelet védi a megrendelõket, amely szerint 2017. szeptember 1-jétõl a villanyszerelõi tevékenységet és a vízközmû-bekötését végzõ személyeknek legalább egymillió forint értékû szakmai felelõsségbiztosítással kell rendelkezniük. A mesterembereknek a biztosítás mellett rendelkezniük kell a megfelelõ képesítéssel és elõírt gyakorlati idõvel, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy az általuk alkalmazott technológia a jogszabályban elõírt feltételeknek megfelel.

Az egyre gyakrabban elõforduló problémák miatt ezek a változások megkönnyebbülést hozhatnak az ügyfeleknek, hiszen a biztosítás - az adott szakember biztosítási szerzõdésének feltételeitõl függõen - számos dologra terjedhet ki: téríti az esetleges személyi sérüléses és dologi károkból eredõ sérelemdíjat, valamint fedezetet nyújt a hibás teljesítés-, valamint a szolgáltatás teljesítése során bekövetkezõ káreseményekre is.

„Rendszeresen találkozunk szakemberek által okozott hibákból eredõ kárigény érvényesítésére vonatkozó kérelemmel, azonban ezek a legtöbb esetben nem számítanak lakásbiztosítási káreseménynek. Az új szabályozás ezen a területen nagyobb biztonságot jelent nemcsak a cégek, de az egyéni szakemberek szolgáltatásit igénybe vevõ lakosságnak is” - mondta Kõrösi Zoltán, a Keszthelyi Holding tulajdonában álló AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítõ Kft. értékesítési igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese. Kõrösi hozzátette, hogy a termék jelenleg három biztosítónál érhetõ el (Generali, Groupama és Signal), de feltételezhetõ, hogy a késõbbiekben még többen felveszik a termékkínálatukba.