Életeket menthet az új uniós intézkedés!
2011.11.15
Egy új uniós intézkedésnek köszönhetõen csökkenni fog a cigaretta okozta tûzesetek száma, és évente több száz ember élete lesz megmenthetõ.

Európában a halálos kimenetelû tûzesetek egyik fõ okát a felügyelet nélkül hagyott cigaretták jelentik. Bizonyított, hogy a csökkentett gyúlékonysági képességû cigaretták bevezetésével több, mint 40 százalékkal csökkenthetõ a halálesetek száma. A csökkentett gyúlékonyságú cigaretta olyan cigaretta, amely, önmagától elalszik, ha nem szívják, vagyis kisebb valószínûséggel okoz tüzet. Ezt a biztonsági intézkedést a világ néhány országában már bevezették (az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában), és 2010 áprilisa óta az uniós tagállamok egyikében, Finnországban is alkalmazzák.

2011. november 17-én az EU Hivatalos Lapja új biztonsági szabványokat tesz közzé – e naptól fogva minden Európában értékesített cigarettának meg kell felelnie e szabványok elõírásainak. Az új tûzbiztonsági intézkedések betartatása a nemzeti hatóságok feladata lesz.

John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi uniós biztos a következõképpen fogalmazott: „Biztonságos cigaretta nem létezik. Természetesen az a legbiztonságosabb, ha valaki egyáltalán nem dohányzik. Ám ha valaki mégis a cigaretta mellett dönt: a hamarosan teljes mértékben hatályba lépõ új szabványok kizárólag csökkentett gyúlékonyságú cigaretták gyártására kötelezik a dohányipari cégeket. Ezáltal több száz ember lesz megmenthetõ meg tûzhaláltól.”

Tûzveszély és védelem

A 2003–2008 közötti idõszakra vonatkozó tagállami adatok azt mutatják, hogy az EU-ban évente több mint 30 000 dohányzáshoz kapcsolódó tûzeset fordul elõ, amelyek ezernél is több halálos áldozatot és több mint négyezer sérültet követelnek. A finnországi tapasztalatok alapján – ahol 43 százalékkal visszaesett a cigaretta okozta tûzesetek áldozatainak száma – feltételezhetõ, hogy minden évben csaknem ötszáz ember életét lehetne megmenteni Unió-szerte.

Hangsúlyozni kell, hogy Európában az elkerülhetõ egészségügyi kockázatok sorában a dohányzás áll az elsõ helyen: a becslések szerint a dohányzás több mint félmillió ember halálát okozza az EU-ban. A Bizottság továbbra is elkötelezett a „dohányfüstmentes Európa” mellett, és e célból elindította „A volt dohányosok megállíthatatlanok” nevû uniós kampányt.

Új biztonsági szabványok: mit is jelentenek?

Az új biztonsági szabványok elõírják a cigaretták gyúlékonysági képességének csökkentését, vagyis azon képességükét, hogy õrizetlenül hagyva tüzet okozzanak. A cigarettapapír-gyártók ezért ma már új gyártási eljárást alkalmaznak, és a cigarettapapírban két vastagabb papírszalagot helyeznek el. Amikor a nem szívott cigaretta parazsa eljut a papírgyûrûk egyikéig, önmagától elalszik, mivel a gyûrû megakadályozza a megfelelõ mennyiségû levegõ (azaz oxigén) bejutását. A csökkentett gyúlékonyságú cigaretta rövidebb ideig ég, így tehát kisebb annak a valószínûsége, hogy a környezõ bútorok, ágynemû vagy más anyagok tüzet fognak.

Az új szabványokat az általános termékbiztonságról szóló irányelv alapján dolgozták ki, amelynek értelmében a gyártók kizárólag biztonságos termékeket hozhatnak forgalomba.

A tagállamokkal, dohány- és papíripari szereplõkkel, valamint nem kormányzati szervezetekkel folytatott tárgyalásokat követõen az Európai Bizottság 2008-ban biztonsági követelményeket határozott meg, majd az Európai Szabványügyi Bizottságot (CEN) megfelelõ szabványok kidolgozására szólította fel. A nemzeti hatóságok e szabványok alapján mérik majd fel, hogy egy termék megfelel-e a tûzbiztonsági elõírásoknak.