A Lloyd's szerint emelkedni fognak a biztosítási díjak Európában
2023.10.17

A Lloyd's of London vezérigazgatója figyelmeztetett, hogy a biztosítási árak emelkedni fognak Európában, mivel a biztosítóknak muszáj reagálniuk a szélsőséges időjárási eseményekre.

A kontinenst az elmúlt hónapokban számos természeti katasztrófa sújtotta, a hőhullámoktól és erdőtüzektől kezdve a viharokon át az áradásokig, amelyek emberek ezreinek életét követelték.

Az amerikai viszontbiztosítás árai az elmúlt egy év során 20-40%-kal emelkedtek, míg Japánban szintén erőteljesen nőttek az árak. Ehhez képest Európában az árak csupán 10-12%-kal emelkedtek.

Az elemzésben foglalt adatok értéke soha nem volt még ilyen magas, tekintettel a globális viszontbiztosítási ágazat jelenlegi kihívásaira, amelyekkel a közelmúlt katasztrófakáreseteinek kifizetése során szembesült. A viszontbiztosítási áremelkedés átgyűrűzhet az elsődleges biztosítási díjakra, mint például a vagyonbiztosítás.

A szélsőséges időjárás megváltoztatta a biztosítók nézeteit az éghajlati kockázatokról. "Amikor az időjárással kapcsolatos veszteségeket nézzük, a valóság az, hogy az éghajlat változik, és sokkal okosabban kell eljárnunk a kockázatvállalás és a kockázatfelmérés terén." - tette hozzá John Neal, a Lloyd vezérigazgatója.  Az időjárás mintázata, amely az éghajlatváltozás függvénye, változik. Nem hiszem, hogy egyszerűen a múltbeli adatokra klne támaszkodni, és azt mondani, hogy "ez történt a múltban, tehát ez fog történni a jövőben is". – tette hozzá Neal.

Az elmúlt 5 évben a természeti katasztrófákból eredő biztosított károk átlagosan 101 milliárd dollárt tettek ki, szemben az előző 5 éves időszak 70 milliárd dollár alatti átlagával. Ez számottevő különbség.

A kockázatvállalási bevétel több, mint kétszeresére, 1,2 milliárd fontról 2,5 milliárd fontra nőtt, mivel a biztosítási és viszontbiztosítási árak 9%-kal emelkedtek a piacon.

A Lloyd's továbbra is támogatja a nyereséges kockázatvállalási növekedést. A bruttó díjbevétel 21,9%-kal 29,3 milliárd fontra emelkedett, amit a meglévő szindikátusok (6,5%), az új szindikátusok (2,2%), a devizamozgások (4,1%) és a kockázattal korrigált díjemelések (9,1%) eredményeztek.

Az első félév a nagy káreseményei a veszteségek 3,6%-át tették ki.