Fitch: tovább fognak emelkedni a viszontbiztosítási díjak
2022.09.02

A Fitch Ratings elemzői szerint a viszontbiztosítási díjak tovább fognak emelkedni a 2023. januári megújítás során, még akkor is, ha az év második felében nem lesznek jelentős katasztrófakárok.

A hitelminősítő egy új jelentésében megjegyzi, hogy 34 milliárd dollárral az első féléves biztosított természeti katasztrófakárok idén kezelhetőek voltak a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat számára, és jóval a 2021-es év azonos időszakában mért 47 milliárd dolláros szint alatt maradtak.

Mindazonáltal a 2022 június-júliusi megújítások, a 2004-2005-ös pusztító amerikai hurrikánszezonok óta a legszigorúbb árazási feltételeket jelentették, mivel sok viszontbiztosító csökkentette a katasztrófakockázati kapacitást.

Más viszontbiztosítók bővítették a katasztrófa-üzletágat, de továbbra is kifejezetten alulsúlyozottak Floridában, annak ellenére, hogy a legutóbbi megújításkor közel 50%-os díjemeléseket értek el.

A Fitch magyarázata szerint az árképzés lendületét a nagy katasztrófakárok helyett inkább a kereslet-kínálat folyamatos egyensúlytalansága okozta. Így az elemzők úgy vélik, hogy a piac 2023-ig tovább fog keményedni, függetlenül az év hátralévő részében tapasztalt katasztrófa-aktivitás szintjétől.

Ugyanakkor azt is mondja, hogy a viszontbiztosítási kereslet továbbra is erős marad, mivel az elsődleges biztosítók megnövekedett kockázatokkal küzdenek.