Megjelentek a tarifák - Akár 30%-kal is emelkedhet a kötelezõ biztosítások díja!
2017.11.02
Ma hajnalban 13 biztosító tette közzé január 1-re ajánlott kötelezõ biztosítási díjait. A több mint egymillió autóst érintõ kampányban 8 és 30% közötti átlagos drágulással számolhatunk. Ezzel várhatóan folytatódik az elmúlt évek díjemelkedési tendenciája, de a tarifákat elsõként elemzõ Biztosítás.HU szerint - a korábbi évekkel ellentétben - idén az autósok egy része már elkerülheti a tervezett díjemelést, ha él a biztosítóváltás lehetõségével.

Mennyi lesz a kötelezõm díja?

Öt, tíz, de akár tízezer forint feletti emeléssel is találkozhatnak a még január 1-ei biztosítási évfordulóval rendelkezõ autósok, ha rátekintenek jövõ évi kötelezõ díjaikra. A valamivel még több, mint egymillió érintett autósnak ugyanis, szinte kivétel nélkül emelkedõ díjaikat ajánlanak a hazai biztosítók. Az autósok - akik persze még mindig kevesebbet fizetnek kötelezõjükre, mint évközi évfordulóval rendelkezõ társaik - holnaptól ellenõrizhetik díjaikat az online alkuszi portálokon, illetve november 10-ig kell kézhez kapják biztosítóiktól jövõ évi díjukról szóló értesítéseiket.


Visszatérhet a verseny a piacra

Bár sem új kedvezménnyel, sem új pótdíjjal nem találkozhatunk a most megjelent tarifákban, jelentõs különbség lesz az egyes biztosítók ajánlatai között. Míg az elmúlt pár évben jellemzõ volt, hogy az autósok még biztosítóváltással sem tudták elkerülni díjaik egyöntetû emelkedését, idén várhatóan már sokan találhatnak maguknak olcsóbb biztosítót. Ennek oka, hogy ismét számottevõ eltérések vannak az egyes biztosítók kampányra meghirdetett díjai között. Várhatóan ismét tömegeknek lesz érdemes biztosítót váltania, ami akár meg is állíthatja a díjak 2010-óta tartó emelkedését. A Biztosítás.HU alkuszi portál szerint a tavalyi 150 ezer után, idén ismét 200 ezer felett lehet a biztosítót váltó autósok száma, akiknek november végéig van idejük díjaik ellenõrzésére és döntésük meghozatalára. Végül meg kell említeni a buszokat érintõ, helyenként 50%-ot is meghaladó díjemelkedéseket, melyek a sajnálatos és ismert buszbalesetek egyenes következményei.