AGENTA: milliókat spórolhat, ha a nyaralójában elzárja a vizet
2017.11.07
A csõtörés, a fagyban szétrepedt csapok, azaz a vízkárok okozzák a hétvégi lakóházakban és nyaralókban a lakásbiztosítási káresetek közel 90%-át, derül ki az AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítõ Kft. felmérésébõl. Az elmaradt vagy elkésett téliesítés akár több millió forintos kárt is okozhat, amely összeget sok esetben a biztosító sem téríti meg.

Míg az állandóan lakott ingatlanoknál a káresetek mindössze 30-40%-a származik vízkárból, addig a nyaralók esetén ez az arány már a 90%-ot is megközelíti. A káresetek maradék része a betöréses-lopásból, valamint elemi károkból ered. Utóbbi ugyanakkora mértékben fordul elõ a hétvégi házaknál, mint az állandóan lakott otthonoknál, azonban a sok esetben csak hónapokkal késõbb realizált problémák miatt a kár mértéke jóval nagyobb lehet.

A hanyagságból elmaradt vagy elkésett téliesítés évente több millió forintnyi kárt is okozhat, azonban elõvigyázatossággal, valamint megfelelõ lakásbiztosítással ez megelõzhetõ. A szerzõdés megkötésekor szükséges jelezni, hogy nem állandóan lakott ingatlanról van szó, de ez önmagában azonban nem elég, emellett bizonyos kötelezettségeknek, szigorúbb védelmi elõírásoknak is eleget kell tenni, hogy a biztosító fizesse az esetleges károkat.

„A téliesítés során a legfontosabb az áramtalanítás, a víztelenítés (a kerti csapoknál is), a gáz- és vízcsapok elzárása, és a vízórák becsomagolása. Emellett lényeges, hogy felírjuk a mérõórák állását, majd kis idõ múlva leellenõrizzük, hogy történt-e fogyasztás” – hívta fel a figyelmet Kõrösi Zoltán, a Keszthelyi Holding tulajdonában álló AGENTA-Consulting Biztosítás- és Pénzügyi Szolgáltatás Közvetítõ Kft. értékesítési igazgatója és a Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A károk bejelentésének több mint fele a márciustól júniusig tartó idõszakra esik és a legnagyobb károk éppen abból adódnak, hogy a tulajdonosok késõn szembesülnek a történtekkel.

„A fedezetek egyedi összeállításához érdemes szakember segítségét kérni, akinek közremûködésével még felárral együtt is kihozhatjuk egy 100 négyzetméteres nyaraló biztosítását akár évi 60-80 ezer forintból is” – tette hozzá Kõrösi.