Spórolhat, aki elõre gondolkodik
2017.11.15
Egy családtag elvesztése a személyes tragédián túl sok esetben súlyos anyagi megterhelést is jelent a hozzátartozóknak, ezért érdemes róluk már idejében gondoskodni egy kockázati életbiztosítással. Minél elõbb választjuk a gondoskodás ezen formáját, annál kevesebb díjat kell fizetni a biztosítóknak, közölte az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég. A díj az életkor elõrehaladtával ugyanis drágul, például egy 40 éves családfenntartó akár 10 százalékkal is többet fizethet, ha csak jövõ év januárjától köti meg életbiztosítási szerzõdését.

Annak ellenére, hogy az átlagéletkor Magyarországon és egész Európában folyamatosan emelkedik, még ma is közel négyszázan halnak meg naponta hazánkban, a halálesetek mintegy 40%-a pedig 70 éves kor elõtt következik be. A hozzávetõlegesen 4,4 millió aktív munkavállalónak töredéke rendelkezik csupán kockázati életbiztosítással (2016-ban a biztosítók adatai alapján 700 ezer szerzõdés volt a piacon), pedig az OVB Magyarország véleménye szerint ez fontos anyagi segítséget nyújthat már életünkben is, halálunk után pedig a szeretteinknek adhat pénzügyi biztonságot, hogy ne kerüljenek szorult helyzetbe egy bankkölcsön vagy a drága temetés miatt. A biztosítás elsõdleges szolgáltatása a haláleseti térítés, de választhatunk számos olyan  kiegészítõ módozatot is, amely akkor nyújt fedezetet, ha életben maradunk, de valamilyen egészségügyi problémánk merül fel, ilyen például a rokkantság, a mûtéti térítés, a csonttörés vagy az égési sérülések.

Magasabb életkornál más, úgynevezett szolgáltatásfinanszírozó- és egészségbiztosítások díjai is jelentõsen drágulhatnak, ráadásul, ha ilyen biztosításban gondolkodunk, és netán a korunk elõrehaladtával valamilyen betegséget diagnosztizálnak, az gyakorlatilag ellehetetlenítheti a
szerzõdés megkötését, vagy jelentõsen megdrágíthatja a fizetendõ díjat. „Egy 40 éves családfenntartó változatlan egészségügyi állapot mellett akár 10 százalékkal magasabb díjra számíthat, ha januárig vár a biztosítás megkötésével, hiszen az életkorral nõ a kockázati tényezõk száma is és a legtöbb biztosító feltételei szerint ekkor már egy évvel idõsebbnek számítunk. Legyen szó akár egészség-, akár életbiztosításról, érdemes még ebben az évben gondoskodnunk a saját vagy szeretteink anyagi védelmérõl baj esetére" - mondta Póth Viktor, az OVB  Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatója. „A januártól fizetendõ magasabb díj nem csupán azt jelenti, hogy az elsõ biztosítási évben kell többet fizetnünk, hanem sok esetben a szerzõdés teljes fennállása alatt magasabb lesz a díjunk” – tette hozzá a szakember.

A statisztikák szerint Magyarországon 2016-ban közel 33 ezer ember vesztette életét valamilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt, de a megelõzésre, a rendszeres egészségügyi szûrésekre biztosításokon keresztül a 10 százalékát sem fordítjuk annak, mint amennyit eseti magánorvosi kiadásokra vagy hálapénzre költünk. Az egészségbiztosítási szerzõdések tavaly alig haladták meg a 33 ezer darabot, amelyek díja töredéke lenne a több száz milliárd forintot is meghaladó eseti kiadásoknak.