Új biztosítási rendszer Ukrajna újjáépítéséért
2023.11.13

Az Egyesült Királyság szándéknyilatkozatot írt alá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank háborús kockázatokra vonatkozó biztosítási rendszeréről Ukrajna számára. A cél az, hogy az EBRD erőfeszítése, más nemzetközi pénzügyi intézmények kiegészítő támogatásával együtt segítse a brit vállalatok üzleti tevékenységét Ukrajnában és támogassa az ország újjáépítését.

Az orosz inváziót követően Ukrajna újjáépítése komoly kihívás elé néz. A Világbank becslése szerint az újjáépítés mintegy 411 milliárd dollárba fog kerülni. A magánszektor vállalatai, köztük az építészek, mérnökök és építőipari cégek valószínűleg részt vesznek majd az újjáépítési projektekben, de jelenleg sokuknak nehézséget okoz az országban való működéshez szükséges biztosítás megszerzése.

A tegnapi aláírást megelőzően az üzleti és kereskedelmi miniszter, Minto grófja a következőket mondta: "Az Egyesült Királyság vállalkozásai rendelkeznek a szakértelemmel és a szándékkal, hogy segítsenek Ukrajnának az újjáépítésben. A biztosítás hiánya azonban túl gyakran akadályozza meg világszínvonalú építészeinket, mérnökeinket vagy jogászainkat ebben és hátráltatja Ukrajna talpra állását.

Az EBRD programfejlesztésének célja, hogy új támogatást nyújtson a háborús kockázatok elleni biztosítási kínálat fellendítéséhez Ukrajnában. Célja a biztosítások beindítása, először a kereskedelem fenntartásához elengedhetetlen teherautókon keresztül történő áruszállításra, majd a rendszer kiépülésével a biztosítások kiterjesztése több ágazatra is.