Így használhatja legolcsóbban vagy ingyen a bank pénzét
2017.11.10
A következõ hetekben felpörög a kiskereskedelem, jön ugyanis az amerikai piacról indult, ma már világszerte elterjedt jelentõs leárazásokat nyújtó Black Friday és a karácsonyi vásárlási szezon. Ez pedig nagyobb kiadásokat jelent a háztartásokban, amelynek fedezetére több megoldás is van - derül ki a BankRáció.hu praktikus tanácsokat bemutató összeállításából. A kiadások fedezetére a hitelkártyák és a személyi kölcsönök jelenthetik a megoldást, ám az elõbbieket óvatosan kell használni, mert nagyon magas a hitelkamat a kamatmentes idõszakon túl.

Magas kamat, de ingyen pénz egy idõre

November elsõ hetében a hitelkártya-ajánlatokban 34-39 százalékos kamat szerepelt, ami nagyon magas érték. Ugyanakkor a hitelkártyáknál figyelembe kell venni, hogy 40-45 napig ingyen pénzt biztosítanak, azaz, ha a kártyatulajdonos a bank által meghatározott határidõre visszafizeti a pénzt, akkor ingyen használhatta a bank pénzét. 

Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértõje elmondta, hogy a hitelkártyákat éppen ezért körültekintõen kell használni. Kevesen tudják, hogyha valakinek van a folyószámlához tartozó, aktív hitelkártyája, amit nem használ, azt jobb lemondani. Ugyanis bármilyen típusú hitelkérelem esetén a már meglévõ hitelkeretünk 5 százalékát a bankok törlesztõrészletként veszik figyelembe függetlenül attól, hogy ténylegesen mekkora részét használjuk ki a hitelkártyakeretünknek. “Emiatt pedig lehet, hogy a bank elutasítja az újabb hitelkérelmünket arra hivatkozva, hogy a jövedelmünk nem nyújt fedezetet mindkét hiteltörlesztõre.” - hangsúlyozta Trencsán Erika. A BankRáció.hu szakértõje szerint a hitelkártyák legfõbb elõnye a kamatmentes idõszak és a vásárlások utáni esetleges pénzvisszatérítés, amely éves szinten akár 100-200 ezer forint is lehet.

Alacsonyabb kamat jelentõs havi eltérésekkel

A BankRáció.hu tapasztalatai szerint bár a hitelkártyáknak kétségtelen elõnye a 40-45 napos ingyenes költési idõszak, de nem ez a legnépszerûbb megoldás. A személyi kölcsönök vették át a fõszerepet, ami azért is érthetõ, mert a személyi kölcsönök kamata sokkal alacsonyabb. November elején akár 10 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval elérhetõ személyi kölcsönök is vannak a piacon. 

Egy átlagosnak mondható, 1,5 millió forintos 60 hónapos futamidejû személyi kölcsön havi törlesztõrészlete a legolcsóbb ajánlatok esetében alig több mint 30 ezer forint, a legdrágábbaknál azonban 40 ezer forint fölé mehet ez az összeg. A BankRáció.hu elõrejelzése szerint a karácsonyi szezon közeledtével az amúgy is népszerû személyi hitelek iránt még nagyobb lehet a kereslet.