Verisk becslés: a Ciarán által okozott ipari biztosítási károk 800 millió és 1,3 milliárd euró között mozognak
2023.11.10

A Verisk szerint a Ciarán vihar által okozta ipari biztosítási veszteségek várhatóan 800 millió és 1,3 milliárd euró között fognak mozogni, főleg Franciaországban.

A Ciarán szélvihar november 1-én és 2-án csapott le Nyugat-Európára, pusztítást és gazdasági bizonytalanságot hagyva maga után.

A vihar az Egyesült Királyságot, Belgiumot és Hollandiát érintette, fő csapásiránya azonban Északnyugat-Franciaországot és a Csatorna-szigeteket sújtotta leginkább.

A Ciarán alacsony nyomású központja november 2-án, csütörtökön éjszaka érkezett meg Anglia délnyugati részeire, 952 mb értéken, ami a valaha mért legalacsonyabb novemberi nyomás Angliában és Walesben.

A térség nagy kitettségű régióit azonban megkímélte a vihar. Északnyugat-Európában a csapadékösszegek kevésbé voltak figyelemre méltóak, de a tartósan csapadékos időjárást követően Dél-Anglia egyes részein további áradások kezdődtek.

A vihar jelentős áradásokat okozott Európa déli részein is, különösen Olaszország Toszkána régiójában, távol a vihar központjától.

Franciaországban a legnagyobb károkat északnyugaton, Brestben okozta. A Csatorna-szigeteken is hasonló hatások voltak megfigyelhetők. Jersey különösen súlyosan érintett, ahol a szélsőségesebb tető- és szerkezeti károk egy részét valószínűleg a vihar által kiváltott erős tornádó okozta.

Jerseyben golflabda méretű jégeső is hullott, amely hozzájárult a tető- és gépjárműkárokhoz. A vihar fákat érintő, nagy mennyiségű kárát súlyosbította az a tény, hogy a régió legtöbb fáján még levelek voltak, és a talaj meglehetősen telített volt, ami valószínűbbé tette a fák kitépését vagy kidőlését.

A Verisk által modellezett, biztosított kárbecslések tartalmazzák a szél által az ingatlanokban (lakóépületek, kereskedelmi, ipari, mezőgazdasági és gépjárművek, beleértve az építményeket és azok tartalmát is) okozott biztosított károkat, valamint a megélhetési költségeket (csak az Egyesült Királyságra vonatkozóan).

Ezek a modellezett, biztosított kárbecslések nem tartalmazzák a tengerparti vagy belvízi árvíz, tornádó vagy jégeső, a nem biztosított ingatlanok, a keresletnövekedés vagy az infrastruktúrát ért károkat. Nem tartalmazzák továbbá a lakossági káreseményekre vonatkozó kiegészítő megélhetési költségeket (ALE) sem a modellezett országokban, kivéve az Egyesült Királyságot. Továbbá a Domingos vihar által okozott károkat sem, amely szombaton (november 4.) érintette Franciaországot és Spanyolországot - jegyezte meg a Verisk.