Élénkül az érdeklõdés a parametrikus biztosítások iránt
2017.11.23
Az idei évben bõségesen kijutott a természeti katasztrófákból az Egyesült Államoknak. A csapások hatását tovább súlyosbította, hogy sok esetben az összesített kárértéknek csak minimális részére volt biztosítási fedezet. A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak az extrém idõjárási események, aminek következtében épp azok a területek válnak biztosíthatatlanná, ahol a legnagyobb szükség lenne a védelemre. A parametrikus biztosítások, ha nem is oldják meg ezt a helyzetet, szélesebb körû alkalmazásuk enyhítheti a biztosítókra nehezedõ nyomást, és hatékonyabb védekezést, egyszerûbb tervezést tennének lehetõvé az ügyfeleknek is.

A Harvey hurrikán pusztítása, a víz alá került Houstonról készült felvételek emléke még elevenen él mindenkiben, aki látta ezeket. Talán még arra is sokan emlékeznek, hogy épp a hurrikán következtében kialakult árvíz okozta a legnagyobb kárt, ennek enyhítésébõl vették ki a legkevésbé részüket a biztosítók, mivel a sztenderd konstrukciók nem védtek áradás ellen. Ez nem a biztosítók hibája, valójában Houston városa árvíz szempontjából biztosíthatatlan: alig 15 méterrel magasodik a tengerszint fölé, gyakorlatilag teljesen lapos, a vízelvezetõ infrastruktúra korszerûtlen és elöregedett, a víz roppant lassan folyik le, azaz minden átlagon felülinek mondható esõzés potenciális áradással fenyeget. Ráadásul az ilyen esemény egyre gyakoribb, értelemszerûen a legutóbbi kapta a legnagyobb figyelmet, de ez volt a harmadik esõzés következtében elõálló áradás az elmúlt három évben a városban.

De hogy segíthet ebben a parametrikus biztosítás? Az ilyen konstrukciók elõre meghatározott események bekövetkeztekor fizetnek, fix összeget, függetlenül a kárérték nagyságától, gyakorlatilag a vagyontárgy meg sem jelenik a biztosításban. A houstoni példánál maradva tehát, ha egy biztosított rendelkezett volna olyan parametrikus konstrukcióval, ami például abban az esetben aktiválódik, ha a szél sebessége átlép egy bizonyos határértéket, akkor lényegében azonnal megkapja a kifizetett összeget. Ez éppenséggel fedezheti is az elõálló kárt, de legkevesebb enyhítheti a biztosítottra nehezedõ pénzügyi nyomást, ráadásul a kifizetés nagyon gyors, hiszen nincs kárfelmérés, sem hosszadalmas kártalanítási procedúra. Az USA-ban ráadásul jellemzõen komoly állami támogatásokat is igénybe lehet venni a kiemelt kockázatok biztosítására, Floridában például a hurrikán okozta károkra igénybe vett biztosítás díja levonható az adóalapból, nem véletlen tehát az sem, hogy az utóbbi idõben egyre növekvõ érdeklõdést tapasztalnak a biztosítók a parametrikus konstrukciók irányába ebben az államban is.

A sajátos biztosítástípusból számos biztosítási terület profitálhat, például az üzemszünet-biztosítások parametrikus konstrukcióban való biztosítása lehet ugyan, hogy csak limitált védelmet nyújtana, de a gyors kifizetés következtében az üzletmenet is hamarabb állhatna vissza, csökkentve ezáltal a károkat. Valószínûtlen, hogy tisztán parametrikus alapokra helyezett biztosítások lepik el a piacot, ugyanakkor arra mindenképpen számítani lehet, hogy egyes hagyományos konstrukciók számos parametrikus elemmel bõvülnek a közeljövõben, különösen azokon a területeken, ahol a természeti csapások kockázata kiemelkedõen nagy.