Hat dolog, amit nem tudtunk a kötelezõrõl
2017.11.24
A gépjármûvekre szóló kötelezõ biztosítás újkori története a 90-es évek elején kezdõdött itthon. Addig az üzemanyag árába beépített és így minden tankoláskor megfizetett biztosítás ugyanis 1991. július 1-tõl került át a ma ismert - az egyes gépjármûvekre külön-külön megkötendõ, önálló, kötelezõ biztosítási szerzõdéskötési (KGFB) - formába. Az 1991-ben lefolytatott, elsõ kampányban mindössze 5 biztosítótársaság közül választhattak az autósok, az átlagdíj akkor mindössze 7.500 Ft volt (!) és összesen 19 milliárd forintot fizettünk a kötelezõért. Az ezt követõ években a biztosítók száma és a díj is folyamatosan emelkedett. 2003-ra a biztosítók száma 12-re, a kötelezõ biztosítás átlagos díja pedig 32 ezer forintra nõtt. Ekkor azonban történt valami, ami megváltoztatta a dolgokat és nemcsak a hazai biztosításnak, hanem a magyarországi internethasználatnak is hatalmas lökést adott.

Nálunk spórolni lehetett az Interneten

Az történt ugyanis, hogy 2003-tól kezdve az összehasonlító portálok autósok tömegeinek tették elérhetõvé az akkor már 15 biztosító által kínált kötelezõ biztosítási ajánlatokat, díjakat. Az átlagosan megtakarítható 12-14 ezer forintnak és a hatalmas médiaérdeklõdésnek köszönhetõen autósok tömegei éltek az online alkuszok kínálta biztosítóváltási szolgáltatásokkal. Sokaknak ez volt ez elsõ internetes vásárlása, sokan csak azért csináltak maguknak e-mail címet, hogy spórolhassanak biztosításaikon. Mindez több százezerre emelte hazánkban az akkoriban még igencsak alacsony online tranzakciószámot, ami a biztosítások mellett jelentõsen hozzájárult az egyéb internetes vásárlások (webshopok) fejlõdéséhez is. 2010-ben például 1,2 millióan cserélték le alig egy hónap alatt biztosításukat az interneten, mindössze néhány kattintással. 



Legolcsóbb kötelezõ Európában

Az autósok említett magatartása Európában sehol sem látott versenyre ösztönözte a magyarországi biztosítókat. A verseny eredményeként a díjak 2012-re átlagosan 23 ezer forintra csökkentek a 2003-as 32 ezres szintrõl. Ez világrekord, ha figyelembe vesszük a majd 10 évvel korábbi, 32 ezer forintos díjat és az azóta eltelt idõben bekövetkezett inflációt, melynek - normál esetben - a díjak növekedéséhez kellett volna vezetnie. Az online biztosítás magyarországi térnyerésének köszönhetõen jelenleg hazánkban a legolcsóbb a kötelezõ biztosítások díja. Szomszédjaink közül Ausztriában a legdrágább a biztosítás, ott a az ötszöröse, de a többi szomszédos országban is átlagosan a kétszerese a magyar díjnak az autósok által fizetendõ díj.

Több százezer jármû biztosítás nélkül

A díjak annak ellenére alacsonyak, hogy a jármûvek mintegy 10 százaléka nem is rendelkezik kötelezõ biztosítással és az ezen jármûvek által okozott károkat is a fizetõ autósok által befizetett pénzbõl rendezik a biztosítók. Ezeknek a biztosítatlan jármûveknek a nagy része rendszám nélküli robogó (vagyis segédmotoros kerékpár). Sokszor a robogó-tulajdonosok sem tudják, hogy a segédmotoros kerékpárokra is kötelezõ KGFB biztosítást kötni, ha azok részt vesznek a közúti forgalomban. Mivel ezekre a jármûvekre nincs átíratás, a biztosítást sem kell felmutatni az okmányirodában. Rendszám vagy más, jól látható azonosító hiányában pedig a rendõrök is csak közúti ellenõrzéskor tudják észlelni a biztosítás hiányát.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a segédmotoros kerékpárokat kivonva a képletbõl már nagyon is jók a mutatók, mitöbb, látványos a javulás: míg öt évvel korábban 5,8 százalékot tett ki a biztosítás nélküli jármûvek aránya, addig a 2017 szeptemberi adatok szerint ez az érték már csak 1,8 százalék. A látványos javulásban komoly szerepet játszik az úgynevezett fedezetlenségi díj, amit azokra a napokra kell megfizetni, amelyeken a jármûre tulajdonosa nem rendelkezik érvényes kgfb-szerzõdéssel, a normál biztosítási díjnál magasabb tétel a naprakész jármûnyilvántartással párosítva a jelek szerint megteszi a hatását.  

A gyalogos ruházatát is kifizeti a kötelezõ gépjármû-biztosítás

Kevesen tudják, hogy a vétlen autós sérült jármûvében megsérült/megsemmisült, de az autóhoz nem tartozó vagyontárgyakat is megtéríti a károkozó autós kötelezõ biztosítása. A balesetben megsérült ruhánkat, táskánkat, sõt még a csomagtartóban szállított vagyontárgyat (pl. televíziót) ért sérüléseket is megtéríti a KGFB. Ugyanígy a kötelezõ biztosítás alapján kerül megtérítésre az elütött gyalogos ruházatában és nála levõ tárgyakban keletkezett kár is, de ha egy kerítésbe vagy házba rohanunk bele, akkor is a KGFB biztosításunk terhére történik az okozott kár megtérítése.

Év közben is lehet biztosítót váltani 

A most folyó kampányban egymillió év végi évfordulóval rendelkezõ autós érintett. A többi, mintegy hárommillió autós azonban mára már ún. évközi évfordulóval rendelkezik, vagyis csak év közben válthat. Az egységes év végi évforduló eltörlését, azaz 2010. január elsejét követõen vásárolt jármûvek biztosítási évfordulója ugyanis már nem december 31-e, hanem az adott jármûre megkötött KGFB biztosítás kötésének a napja, ami természetesen autósonként más és más évközi dátum. Ezen autósok közül viszont - mivel nincs minden hónapban a novemberihez hasonló figyelemfelhívó kampány - kevesekben tudatosul, hogy nekik is minden évben van egy egész hónapjuk, amikor ellenõrizhetik díjaikat és dönthetnek a biztosítóváltásról.

Idén újraindult a verseny

A jelenlegi kampányban folytatódni látszik a díjak 2010 óta tartó folyamatos emelkedése és úgy tûnik, a váltók számának csökkenési tendenciája is megmaradhat. Pedig az átlagos díjemelés mértéke 26%-os, ami még az elõzõ évek novemberi kampányaihoz képest is nagyobb, autósonként mintegy 5-8 ezer forintos éves emelés. Az átlagszámok mögött azonban észrevehetünk egy nagy változást. Nevezetesen azt, hogy a biztosítók újra versenyeznek egymással, azaz nem emelik egyöntetûen a díjaikat. Az elmúlt 5 évvel ellentétben idén több biztosítótársaság is akad, aki szakított a díjemelési stratégiával és helyenként a tavalyival azonos vagy akár még kedvezõbb díjat is kínál ügyfeleinek. Így az az autós, aki ellenõrzi a 13 biztosító ajánlatait, akár még olcsóbb biztosítót is találhat magának novemberben. A most folyó kampányban a váltók átlagos díja a tavalyi 15.800 forint helyett 17.900 forint körül alakul, mely értékekhez természetesen hozzá kell még számolni a kötelezõ biztosításokat terhelõ baleseti adót, ami a díjak 30 százaléka. A közel egymillió, most érintett autós 2017. november 30-ig dönthet a biztosítóváltásról.

Forrás: Anyagunk elkészítésében a Biztosítás.HU internetes alkusz volt segítségünkre