A Bahamák, Fiji, Jamaika és a Maldív-szigetek a klímaváltozás legnagyobb vesztesei között
2017.12.06
A Salamon-szigetek, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek úgyszintén a legkockázatosabb területek közé kerültek befektetési szempontból a Moody's Investors Service szerint.

Fiji, a Salamon-szigetek, Saint Vincent és a Grenadine szigetek gazdasága roppant kicsi és elsõsorban a turizmusra illetve a mezõgazdaságra alapozott. Az alacsony átlagjövedelem ezeken a területeken csak tovább fokozza a klímváltozás következtében egyre gyakoribbá váló természeti katasztrófáknak való kitettséget. Ebbõl a szempontból valamivel mérsékeltebben a kockázata a Maldív-szigeteknek illetve a Bahamáknak, ugyanakkor Jamaikában egyértelmûen a legrosszabb a helyzet, itt az alacsony bérek mellett a kormányzat fiskális rugalmatlanságával is számolni kell.

A Moody's elemzése alapvetõen a  klímaváltozás kétféle hatását különböztette meg, a kiszámíthatatlan, sokkszerû természeti csapásokat, így például az árvizeket, hurrikánokat, illetve az állandónak mondható, egyre erõsõdõ trendeket, amilyen a tengerszint emelkedése is. Az említett okok miatt ezeken a területeken már egy közepesen súlyos természeti katasztrófa is elegendõ lehet, hogy átmenetileg visszavesse az adott ország vagy országok hitelminõsítését, azonban a folyamatosan romló egyéb természeti trendek, illetve az ezek pontos hatásaival kapcsolatos bizonytalanság hosszútávon is negatív hatást gyakorolhat a befektetési környezetre.