Eladták a Netrisk-et
2017.12.29
Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) magántõke-befektetési alap eladta Magyarország legnagyobb online biztosítási brókere, a Netrisk.hu részvényeinek 100%-át a Varsói Értéktõzsdén jegyzett MCI Capital Group magántõke-befektetési társaság MCI.EuroVentures alapjának. A tranzakció értéke 56,5 millió euró.

A PEF VI 2010-ben, 23 millió euróért vásárolta meg a Netrisk.hu-t a társaság alapítójától és pénzügyi befektetõktõl. A befektetés idején a Netrisk.hu Magyarország piacvezetõ független online biztosítási brókereként szinte kizárólag kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításokat értékesített. Miután az EI új vezetõséget helyezett a társaság élére, a Netrisk.hu gyors ütemû növekedésnek indult a független online biztosítási brókerek piacán, immár számos nem életbiztosítás jellegû biztosítási terméktípust értékesíti (gépjármû-felelõsségbiztosítás, casco, lakás- és ingóságbiztosítás, valamint utazási biztosítás), emellett új üzletágakat is kiépített. A piacvezetõ online biztosítási brókeri pozíció megõrzése mellett a Netrisk.hu ma már a lakossági banki termékek egyik legnagyobb online piactere is egyben, és a legnagyobb olyan társaság, amely lehetõvé teszi a Magyarországon elérhetõ különbözõ távközlési/kábelszolgáltatói, internetes és televíziós csomagok összehasonlítását. A Netrisk.hu piaci elsõsége stabil pénzügyi eredményekkel párosul. 2016-ban a társaság 8,8 millió euró árbevételre tett szert. Az idén 23%-os árbevétel-növekedésre számít.

„Az utóbbi néhány évben a Netrisk.hu nagyon gyors ütemben fejlõdött, bõvítette biztosítási termékkínálatát, piaci részesedését és új termékeinek körét. A társaság mindig is nagyon felhasználóközpontú volt, és az ügyfélérték teremtésére összpontosított. Független platformján egyre több ügyfél találja meg a szükségleteinek leginkább megfelelõ terméket. A Netrisk.hu ezzel párhuzamosan rendkívül stabil pénzügyi eredményeket produkált. Egészséges, hatékony és agilis, a további sikeres mûködésre és lendületes növekedésre felkészített vállalatot adunk át az MCI.EuroVentures részére” – mutatott rá Dariusz Proñczuk, az Enterprise Investors befektetésért felelõs ügyvezetõ partnere.

„Erõs vezetõséget építettünk ki Sebestyén László irányításával, és meggyõzõdésünk, hogy ez a csapat képes továbbvinni a társaságot a növekedés útján” – mutatott rá Tüske Tamás, az Enterprise Investors alelnöke és Magyarországért felelõs igazgatója.

Az ügylet során a Clairfield International Austria/Hungary volt az Enterprise Investors kizárólagos pénzügyi tanácsadója. Jogi tanácsadóként a Dentons mûködött közre.

Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántõke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég kilenc alapot indított útjára, összesen 2,5 milliárd euró feletti tõkével. Ezek az alapok 1,8 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 139 vállalatába. Az Enterprise Investors eddig 126 cégbõl vonult ki, összesen mintegy 3,6 milliárd euró bruttó bevétellel.