Csökkenõ adókulcsokkal és sok tekintetben ügyfélbarátabb adóigazgatással indul az év
2018.01.04
Csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, újabb termékekre és szolgáltatásokra terjesztették ki a kedvezményes, 5 százalékos áfa-kulcsot, miközben az adóhatóság szolgáltató jellegének erõsítése érdekében számos adóigazgatási eljárásban is kedvezõ változások léptek életbe.

Közel tucatnyi, az adózást érintõ törvényváltozás lépett hatályba január elsejével, a fontosabb módosításokat foglalja össze a BDO Magyarország alábbi összegzése. Öt százalékra csökken az általános forgalmi adó kulcsa az internet-hozzáférési szolgáltatások, az emberi fogyasztásra alkalmas halak és egyes haltermékek, valamint a Braille-írógépek, -nyomtatók és –kijelzõk esetében. Szintén a kedvezményes áfakulcsot kell alkalmazni az étkezõhelyi vendéglátásban fogyasztható ételek és a helyben készített alkoholmentes italok forgalmazása során is.

A munkáltatók számára kedvezõ fejlemény, hogy 22-rõl 19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, valamint ezzel párhuzamosan a (korábban 22 százalékos) egészségügyi hozzájárulás (EHO) kulcsa is. A személyi jövedelemadót érintõ idei változás, hogy mostantól a magánszemélyeknek az egyházak javára tett egyszázalékos felajánlása nem csupán az adott adóévre vonatkozik, hanem folytatólagosan érvényben marad annak módosításáig, illetve visszavonásáig. 

Ingatlan-bérbeadás esetén megszûnik az 1 millió forint feletti jövedelem esetén fizetendõ 14 százalékos EHO. Kedvezõbb irányba változnak továbbá a mobilitási célú lakhatási támogatás feltételei is. A kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások számára kedvezõ hír, hogy az elõzõ évi 14-rõl 2018-ban 13 százalékra csökken ennek az adóformának a kulcsa. 2018-tól bõvül a társasági adónál érvényesíthetõ fejlesztési adókedvezményekkel támogatott beruházási formák köre: olyan induló beruházások tartoznak ide, amelyek termékdiverzifikációt vagy új eljárási innovációt eredményeznek. Az adókedvezmény 6 milliárd forint minimális értékhatártól vehetõ igénybe, ám munkahelyteremtést szolgáló beruházásoknál a beruházási értékhatár ennek fele, 3 milliárd forint (jelenértéken). A kedvezmény kizárólag olyan nagyvállalkozásokat érinthet, amelyek kifejezetten a Közép-Magyarország régió támogatható településein mûködnek.

Iparûzési adó területén a sportvállalkozások kaptak jelentõs adókönnyítést, amelyeknek sporttevékenységgel összefüggõ bevételei (például belépõjegyek eladása, reklám- és szponzori bevételek) nem képeznek iparûzésiadó-alapot. 

Cél: közérthetõbb és átláthatóbb adóigazgatási eljárások

„Miközben az adózás területén többségében az adózókat kedvezõen érintõ változások léptek életbe január elsejétõl, az adóigazgatási eljárásokra vonatkozó szabályozás is sok tekintetben ügyfélbarát irányba mozdult el – magyarázza Orbók Ilona, a BDO Magyarország adópartnere. Az idén induló eljárásokban már az új törvény rendelkezései szerint kell eljárni, amitõl a jogalkotó az eljárások hosszának rövidítését, az adminisztráció csökkentését, a szolgáltató jelleg erõsítését, valamint az önkéntes jogkövetõk támogatását várja.”

Az új szabályozás értelmében például alapesetben idéntõl egyetlen vizsgálat idõtartama sem húzódhat egy évnél tovább. Az észrevételre nyitva álló határidõ adóellenõrzések esetében 15-rõl 30 napra emelkedik, ugyanakkor jogvesztõvé válik. Tekintettel arra, hogy ez a jogorvoslati lehetõség a fellebbezéssel ellentétben ingyenes, az ’új tény/körülmény tilalmát’ pedig mind a fellebbezés, mind az új eljárás során bevezették, az észrevételezési szakaszt még inkább célszerû érdemben kihasználniuk az adózóknak. 

Új jogintézmény a feltételes adóbírság, amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésrõl és esedékességig megfizeti az adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott adóbírság 50 százaléka alól. A társaságoknak érdemes átgondolniuk azonban, hogy mikor élnek ezzel a lehetõséggel, mivel e kedvezmény igénybe vétele esetén elesnek például a felügyeleti intézkedés lehetõségétõl. Kibõvül a magánszemélyek automatikus részletfizetési kedvezménye is: az eddig 200 ezer forintról 500 ezerre emelkedik az értékhatár, az idõtartam pedig 6-ról 12 hónapra növekszik. Kiemelt szerepet kap a kezdõ vállalkozások támogatása: az új adózók az elsõ hónapban ingyenes tájékoztatást kaphatnak adókötelezettségeikrõl, és hat hónapos mentorálásban is részt vehetnek. 

Az új szabályozásban emellett megjelenik a megbízható adózok közzététele: ez a státusz a jövõben nyilvános információ lesz. A megbízható adózókkal kapcsolatban itt említjük meg azt a szintén pozitív változást, hogy az általános forgalmi adó kiutalására nyitva álló határidõ esetükben tovább csökken: 30 (nyrt. esetén 20) napra az eddigi 45 (nyrt. esetén 30) napról. Érdemes lesz a jövõben fokozottan figyelemmel kísérni a NAV honlapján közzétett tájékoztatókat is, mivel az ezekben foglaltak alapján eljárók egy új, deklarált szabály szerint egy esetleges megállapítás esetén mentesülnek a jogkövetkezmények alól.