Bennfentes kereskedelemre gyanakszanak a CIG Pannónia Biztosítónál
2018.01.05
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatgyûjtést indított a CIG Pannónia Biztosító részvényeinek november-decemberi árfolyammozgásának ügyében - olvasható a Zoom.hu és a Magyar Nemzet írásaiból.

A bejelentés szerint a CIG Pannónia árfolyama még azt megelõzõen jelentõs emelkedésnek indult, hogy december 12-én bejelentették volna a Mészáros-érdekeltség Konzum 8,2 milliárd forint értékû tulajdonszerzését az életbiztosítóban.  

Dióslaki Gábor, a Tõzsdei Egyéni Befektetõk Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke már korábban úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a bejelentés elõtti napi 7 százalékos árfolyam-emelkedés megérne egy vizsgálatot a MNB-tõl. A korábbi árfolyammozgás 1-2 százalék körül volt jellemzõen, ami felveti a bennfentes kereskedés gyanúját. 

A jegybank a cikk szerint azt közölte, hogy az saját monitoringrendszere is észlelte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. törzsrészvényei forgalmának növekedését és az árfolyam hirtelen emelkedését, de ez még nem jelenti vizsgálat megindítását, egyelõre adatgyûjtési fázisban van a felügyeletnél az ügy. A jegybanknak elvileg hat hónapja van vizsgálódni, de a procedúra meghosszabbítható.