Most már biztos: 30 százalék lesz a baleseti adó!
2011.11.22
Az országgyûlés hétfõ esti végszavazása nyomán bizonyossá vált, hogy jövõre minden autós a kötelezõ biztosítási díjának 30 százalékának megfelelõ összegû baleseti adót fog fizetni. A kotelezo.hu internetes szakportál adatbázisa szerint a társaságnál tarifálást végzõ autósok 51 százaléka a szerzõdésváltással teljes mértékben megspórolhatja a baleseti adót.

A kotelezo.hu a meglévõ biztosító jövõ évi ajánlatával (indexdíj) hasonlította össze a tarifálók számára elérhetõ legkedvezõbb biztosítói ajánlatot. A valóságban az adó teljes összegét megspórolók aránya mintegy 10 százalékkal kisebb, mivel vannak olyan autósok, akik az eredménylistából nem a legolcsóbb ajánlatot tevõ, hanem a számukra más okból szimpatikusabb második vagy harmadik biztosítót választják.

„A váltók több mint negyede eleve a jelenlegi biztosítójánál köti újra a kötelezõjét, mert a biztosítók jelentõs része az idén is kedvezõbb díjat kínál az új, mint meglévõ ügyfeleinek – magyarázza Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetõje. – Aki a saját biztosítójánál köti újra biztosítását, átlagosan szintén az ötödét megspórolja a 30 százalékos baleseti adónak. Azonban biztosítónként jelentõs eltérések vannak. Miközben például a Köbe és az MKB átlagosan közel negyven százalékkal kínál kedvezõbb díjat az új ügyfeleinek, az Aegon éppen a hûséges ügyfelek számára kínál lényegesen, több mint 20 százalékkal olcsóbb kötelezõt.”

Az átlag szerint azok az autósok járnak a legkevésbé jól, akik elfogadják a jelenlegi biztosítójuk indexdíját, amelynél átlagosan 32 százalékkal olcsóbb ajánlatot is találhatnak maguknak. Vagyis a megfelelõ döntéshez mindenképpen célszerû kalkulálni, amire – az év végi váltók esetében – december 1-jéig van lehetõség.