Továbbra is Pest megyében történik a legtöbb bûneset
2018.01.09
Még mindig Pest megyében történik a legtöbb bûncselekmény, tavaly 19 ezer eset. A leggyakoribb bûncselekmény a budapestiek és a Pest megyében élõk körében az ittas vezetéssel és a kábítószer-birtoklással, illetve a lopással kapcsolatos - írja a Magyar Idõk az Országos Rendõr-Fõkapitányság (ORFK) tavalyi adatai alapján.

Még mindig Pest megye a legfertõzöttebb bûnözés szempontjából, tavaly 19 ezer esetet regisztrált a rendõrség. Ennek legfõképpen az az oka, hogy itt él Magyarország lakosságának 12,5 százaléka, több, mint 1, 2 millió fõ. Jó hír viszont, hogy hét év leforgása alatt 47 százalékkal kevesebb bûncselekményt rögzítettek.

Hosszú évek óta dobogós a bûnügyi térképen Észak-Magyarország. Bár 2010 óta 51 százalékkal, a felére csökkent a bûncselekmények száma. Tavaly Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel 13 ezer volt a regisztrált bûncselekmények száma, amellyel a második leginkább fertõzött megye. A leggyakrabban elõforduló bûncselekmények az ittas vezetés, a csalás és az okirat-hamisítás, továbbá a lõfegyverrel való visszaélés. Utóbbi miatt több mint ötezer alkalommal történt bejelentés. A kábítószer-birtoklás és -értékesítéssel kapcsolatos bûnesetek - Pest megye után - itt a legtöbb az országban. 

Az adatok szerint kiugróan magas az idõs bûnelkövetõk száma, tavaly 301 idõsebb korút értek tetten, fõként lopás, ittas vezetés és közokirat-hamisítás miatt. A legtöbb fiatalkorút Heves és Nógrád megyében állították elõ, leginkább lopás, garázdaság és kábítószerrel kapcsolatos bûncselekmények miatt.  

Bár Tolna megyében harmadannyi a bûncselekmény 2010-hez képest, a bûnügyi térkép szerint átlag feletti a fertõzöttségi szintje, ahogyan Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyének is: az idõsebb korosztálynak itt közokirat-hamisítás, lopás és ittas vezetés, míg a fiatalkorúaknak legtöbbször lopás, testi sértés és garázdaság vétsége miatt kellett felelniük. Közel hatszáz olyan elkövetõt fogtak el, akik még nem töltötték be 18. életévüket.