Minél gazdagabbak vagyunk, annál boldogtalanabbak
2018.01.19
A magasabb jóléti mérõszámmal (HDI) rendelkezõ országok polgárai ritkábban érzik úgy, hogy jó napjuk van, mint afrikai és latin-amerikai társaik - derült ki a Pew Research Center Global Attitudes Survey kutatásából.

A Pew Research Center Global Attitudes Survey kutatását évek óta azzal a kérdéssel kezdik, hogy "Hogyan jellemezné a mai napját? Tipikus nap volt, kifejezetten jó nap volt, vagy kifejezetten rossz nap volt?".

A magyar eredmények ilyen téren hasonlítanak az európai országok többségében mértekhez.Sokkal több afrikai és latin-amerikai gondolja azt, hogy "jó napja van", mint az európaiak. 

A 2017-ben, közel 42 ezer ember részvételével, 38 országban végzett kutatásból kiderült, hogy a szubszaharai országokban, valamint a latin-amerikában élõk jóval nagyobb arányban válaszolják azt, hogy kifejezetten jó napjuk volt, mint a más régiókban élõk.

Az európaiak túlnyomó többsége, 73 százaléka tipikusnak jellemezte a napját, és csak a 22 százalékuk mondta, hogy az jó volt. Magyarországon is ehhez hasonló eredmények születtek: a magyarok 17 százaléka mondta, hogy kifejezetten jó napja volt, 76 százalékuk szerint tipikus volt, és 8 százalék mondta, hogy kifejezetten rossz volt a napja.

Talán meglepõ, hogy  a válaszok fordított összefüggésben állnak az egyik jóléti mérõszámmal, az úgynevezett emberi fejlettségi indexszel (HDI). Általánosságban elmondható, hogy a magasabb HDI mutatóval rendelkezõ országokban magasabb az egy fõre esõ nemzeti jövedelem, hosszabb a várható élettartam, jobbak az oktatási lehetõségek. Mégis, a magasabb HDI-vel rendelkezõ országban élõ emberek ritkábban mondják, hogy jó napjuk volt.

Egy korábbi, 2014-es kutatásból is az derült ki, hogy a magasabb GDP-vel rendelkezõ országokban élõ emberek nagyobb arányban gondolják úgy, hogy inkább rossz napjuk volt.