MNB: a kényelmi szolgáltatások alaposan megnövelhetik az ügyfelek terheit
2018.02.06
A sokak által igénybe vett „gyorskölcsönök” esetében a THM-ben feltüntetett hiteldíjon felül fizetendõk, s akár jelentõsen megnövelhetik az ügyfél terheit a különbözõ kényelmi szolgáltatások – így lakásban való törlesztés, gyors hitelbírálat, kiegészítõ biztosítások –, illetve a késedelem vagy a futamidõ meghosszabbításának díjai – figyelmeztet közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A „gyorskölcsönöknek” a felvett tõkén felül visszafizetendõ kamatát és a hitelhez kötõdõ egyéb költségeit jogszabály alapján az érintett piaci szereplõk a teljes hiteldíj-mutatóban (THM) jelzik. A személyi kölcsönök éves THM-je nem lehet magasabb, mint a jegybanki alapkamat, plusz 24 százalék. Ennek mértéke jelenleg 24,9 százalék – hangsúlyozza az MNB.

Nem részei azonban e THM-nek azok a további – akár többféle jogcímen felszámított – egyenként több ezer forintnyi költségek, amit az ügyfélnek több pénzügyi intézménynél akkor kell fizetnie, ha megcsúszik a törlesztõrészlettel, nem a szerzõdés szerint teljesít. Ilyen lehet például a fizetendõ (a személyi kölcsönök THM-plafonját meg nem haladható) késedelmi kamat, az ezen felüli késedelmi, behajtási és felmondási díj, illetve a (fizetésre felszólító) személyesen kilátogatás vagy levelek költsége.
Szintén nem tartalmazza a THM, ha az ügyfél menet közben meghosszabbítja (prolongálja) törlesztési futamidejét, például mert nem áll rendelkezésére a megfizetendõ összeg. A prolongálási díj – hitelösszegtõl és futamidõtõl függõen – több ezer vagy tízezer forintra is rúghat. A THM körén kívül esõ szolgáltatások futamidõ alatt történõ felmondása is jelentõs többletköltséggel járhat.

A „gyorskölcsönökhöz” az ügyfél gyakorta választhat kényelmi szolgáltatásokat, mint például a gyorsított hitelbírálatot, a lakásban történõ szerzõdéskötést és törlesztést (illetve utóbbi alternatívájaként lehetõség van nem banki átutalással, bankfiókban történõ befizetéssel kérni a törlesztõrészletek fizetését), s köthet a hitelszerzõdéshez kiegészítõ élet vagy egyéb biztosítást is. Ezek díját szintén nem számítják bele a THM-be. Együttes igénylésük nyomán viszont az ügyfél teljes visszafizetendõ összege így akár az igényelt kölcsön kétszeresére is hízhat. A jegybank ezért azt tanácsolja, hogy célszerû elõzetesen rákérdezni e költségekre, s megfontolni, hogy valóban szükség van-e igénybe vételükre.

A fogyasztóknak szerzõdéskötés elõtt érdemes – az MNB honlapján elérhetõ, valamennyi hazai hiteljánlatot tartalmazó Hitel- és lízingválasztó program segítségével – dönteni, hogy milyen típusú személyi kölcsönt vesznek fel. Ezután érdemes legalább 3 pénzügyi intézmény konstrukciójának konkrét szerzõdéses feltételeit áttanulmányozni, alaposan tájékozódva a THM-en kívüli költségek mértékérõl is.