A sí és a snowboard mellett már motoros szánnal történt balesetre is köthetõ utasbiztosítás
2018.02.13
A hazai árakhoz szokott magyar utazók sokszor nem is gondolják, hogy külföldön már egy kisebb sportbaleset is milyen magas ellátási költségekkel járhat megfelelõ biztosítás nélkül. Európán belül egy apróbb ambuláns ellátásért is több százezer forintot kell fizetni, amit sok esetben nem fedeznek az olcsóbb utasbiztosítások - írja a Magyar idõk.

A síszezonban is nagyon fontos, hogy az utazásra készülõk gondoskodjanak megfelelõ biztosításról, amely egy esetleges baleset vagy más kár esetén segíthet a fogyasztónak a külföldi ellátásban vagy a hazaszállításban. A Netrisk.hu legfrissebb adatai szerint a külföldön síelõk naponta egy fõre átlagosan 760 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei szezon elsõ felében. Az összeg megegyezik a tavaly télen tapasztalt hasonló összeggel, azonban azt is megfigyelték, hogy ugyanazon díj mellett a kapott szolgáltatások mértéke, a biztosítási fedezet jellemzõen magasabb, mint egy éve.

A portál statisztikái szerint az ügyfelek – kihasználva az internetes biztosításkötés lehetõségeit – síbiztosításaik 39 százalékát az utazást megelõzõ napon, további 19 százalékát pedig az elutazás napján kötötték meg. Az átlagosan öt napra szóló szerzõdéseket a sízõk 69 százaléka osztrák, míg 11 százaléka szlovák úti céllal kezdeményezte.

– Sokan már a kiutazás napján felkeresik a sípályát. Az utolsó pillanatban szerzõdõknek ezért figyelembe kell venniük, hogy az adott napra csak bizonyíthatóan a szerzõdéskötés után bekövetkezõ eseményekre nyújt fedezetet a biztosítás – figyelmeztet Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetõje. Mint mondta, néhány biztosító még ennél is szigorúbb: a náluk kötött aznapi utasbiztosítás esetén a szerzõdéskötés pillanatában még magyarországi területen kell tartózkodnia a fogyasztónak.

A sízés és a snowboard mellett egyre szélesebb réteg érdeklõdik a motoros szán mint szezonális sporteszköz iránt. A szakértõk azt javasolják, hogy a fogyasztók már az utasbiztosítás kiválasztásakor ellenõrizzék, hogy az adott termék nyújt-e fedezetet a motoros szánnal bekövetkezõ balesetekre, ez ugyanis nem magától értetõdõ. Van olyan biztosító is a magyar piacon, amelyik ezt az eszközt éppen az elmúlt hetekben építette be a biztosítási feltételeibe.

Az OVB Magyarország felmérése pesszimistább, megállapították ugyanis, hogy hazánkból még mindig sokan biztosítás nélkül indulnak útnak, pedig a káresemények több mint fele ilyenkor síbalesetbõl ered. A legnépszerûbb úti célnak még mindig Ausztria számít, Franciaországban és Olaszországban általában a hosszabb és költségesebb síelést választók töltik a szabadságukat – közölte az európai pénzügyi közvetítõ cég.

Felhívják a figyelmet, hogy sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, de ha igen, akkor sem fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemzõ rendkívül magas ellátási költségeket (például a hegyi mentést, a mûtéteket). Ezért nem érdemes az utasbiztosítás díján spórolni, hiszen a szomszédos Ausztriában is több százezer, de akár több millió forintra rúghat egy helikopteres mentés és a kórházi kezelés költsége. – Ne kizárólag az ár alapján válasszunk biztosítást, hanem arra figyeljünk, hogy az adott termék milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar – figyelmeztet az OVB Magyarország.

– Sajnos nagyon sok olyan esettel találkoztunk már, amikor baleset vagy váratlan betegség áldozatai lettek szabadságuk, külföldi pihenésük során a vakációzók. Legutóbb például Ausztriában egy hölgy nem sokkal a lesiklás megkezdése után elesett, a síléc nem oldódott le a lábáról, ennek következményeként térdszalagszakadás vetett véget a kirándulásnak, és hegyi mentésére is szükség volt. Több százezer forintos költsége keletkezett, amit természetesen kifizetett a biztosító, de utasbiztosítás nélkül a fájdalom mellett még a súlyos anyagi teher is beárnyékolta volna az utazást – mondta el Papp Ádám, az OVB Vermögensberatung Kft. ügyvezetõje. Hangsúlyozta, hogy még a profiknak is kell a biztosítás.

Az aktuálissá vált poggyászlopások témájában érdemes tudni, hogy önkéntes védelmet is választhat a fogyasztó, noha alapvetõen a repülés alatt, illetve a becsekkolástól a landolás utáni földi megérkezésig a légi utaztató felel a csomagjaink épségéért. Az utasbiztosítások azonban általában a poggyászkárokra is kiterjednek – a biztosítók és az alkuszcégek egybehangzó tapasztalatai szerint ráadásul az ügyfelek ezt a lehetõséget az egyik legfontosabb szempontnak tartják. 

Biztosításkötés, utazás elõtt érdemes tájékozódni a poggyászbiztosítás részleteirõl is – hívja fel a figyelmet a Biztosi­tas.hu. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a biztosító milyen limitig hajlandó megtéríteni az esetleges károkat, és ezen belül maximum milyen értékû tárgyakra. Lényeges továbbá, hogy az utazás ma már elengedhetetlen, jellemzõen drágább kellékei, mint a fényképezõgép vagy a videokamera, biztosíthatók-e. Speciális utazások esetén (síelésnél, búvárkodásnál, kerékpártúránál) pedig az lehet szempont a választáskor, hogy a biztosító a sporteszközeinkre egyáltalán vállal-e kockázatot, és ha igen, milyen mértékben és feltételekkel. A cégek nagy többsége a sporteszközöket, ezen belül a sí- és a snowboardfelszerelést, a kerékpárt kizárja a biztosítotti körbõl, vagy csak nagyon alacsony limittel vállalja, ezért is különösen fontos az ajánlatok összehasonlítása, a praktikus utánajárás.