Kevésbé félnek a munkanélküliségtõl a magyar munkavállalók, mint korábban
2018.02.23
Még mindig viszonylag alacsony, de növekszik a munkavállalók biztonságérzete, 100-ból ma 69 pontot ért el a bizalmi index a BNP Paribas Cardif biztosító kutatásában. A biztosítótársaság stabilitási indexe azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetõséget biztosít majd számukra. Érdemes figyelembe venni, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne - írja a piacesprofit.hu.

Míg 2014 novemberében 60, egy évvel késõbb 61, tavalyelõtt 64, 2017-ben pedig már 69 pontot ért el a munkavállalói bizalmi index értéke, emellett azt is fontos kiemelni, hogy a több mint három éve indult kutatás során az index most vette fel a második legmagasabb értékét.

„Figyelembe véve az elmúlt három évet, valamint a megelõzõ negyedéveket, folyamatosan növekvõ optimizmust tapasztalunk a magyar munkavállalók részérõl a jelenlegi munkahelyük iránt érzett stabilitás kapcsán” – mondta el Kiss Márk István. A BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója hozzátette: a legtöbb hazai munkavállaló jelenleg úgy érzi, hogy ha el is veszítené a munkáját, akkor is viszonylag könnyen találna magának új állást, ami egyébként egy csökkenõ munkavállalói motivációt is eredményez.

Ami a karrierhez kapcsolódó jövõképet illeti, érdekesnek mondható, hogy a munkavállalók 73%-a (a férfiak 75%-a, a nõk 72%-a) érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. Azon munkavállalók közül, akik ennél rövidebb idõre látják biztosnak a munkahelyüket, 42%-uk úgy érzékeli, hogy a cégnek nincs elég megrendelése, 35% szerint hosszabb ideje folyamatosan zsugorodnak és csökken a munkatársak létszáma, 34% úgy véli, hogy az õt alkalmazó cég meg fog szûnni, 24%-uk pedig azt is állította, hogy a cég be fog olvadni egy másik vállalatba.

Általánosságban elmondható, hogy iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezõk alkotják a legbizakodóbb csoportot 70 és 72 ponttal, utánuk 68 ponttal következnek a legfeljebb 8 osztályt végzettek, a sort pedig 65 ponttal zárják a szakmunkás végzettséggel rendelkezõk.

A lakóhely szerinti bontásban az átlagosnál nagyobb eltérés figyelhetõ meg a településméretek között: a budapestiek körében 73, a városban élõknél 69, míg a falvakban élõknél 65 pontot mértek. Érdemes kiemelni, hogy a fõvárosban élõknél most regisztrálták a legmagasabb értéket, ami 2016 és 2015 novemberéhez képest 6 és 9, míg 2014 hasonló idõszakához képest 13 pontos növekedést jelent.