Februárban rekordforgalmat produkált a használtautó-piac
2024.03.20

Közel 78 ezer használt autó cserélt gazdát az év legrövidebb hónapjában

Februárban a DataHouse adatai szerint 77 800 személygépkocsi cserélt gazdát, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár ez egy előzetes, becsült érték - a hónapban lezajlott adásvételeket követő átírások késleltetve jelennek meg a statisztikákban -, az már biztosnak látszik, hogy megdőlt a havi forgalomra vonatkozó 76 ezres rekord, amit 2022 márciusában állított be a piac.

Csaknem egy évnyi oldalazó mozgás után az év első két hónapjában jelentősen nőtt a belföldi használtautó-piac aktivitása: a havi adásvételek száma látványosan kitört az eddigi, 70 ezres sávból – értékelte az adatokat Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az új rekordérték ráadásul éppen az év legrövidebb hónapjában, a 29 napos februárban született meg. Egy olyan csúcs dőlt meg, amelyet 2022 tavaszán olyan egyszeri hatások generáltak (SZJA-visszatérítés, 13. havi nyugdíj), ami jelentős plusz forrásokat biztosított a háztartások számára.”

A forgalom nem csupán a használt autók piacán, hanem az újautó-piacon is élénkült: idén februárban 10 százalékkal több új személygépkocsit regisztráltak, mint tavaly ilyenkor. Az infláció visszaszorulását, a reáljövedelmek újbóli emelkedését követően az eddig óvatosan kiváró vásárlók egy része már újra megjelent a piacokon. A kamatok csökkenésével pedig a hitelezett eladások száma is emelkedni kezdett. A használtautó-piacon az is segítette a folyamatot, hogy az elmúlt időszakban egyes használtautó-szegmensekben akár 10 százalékot meghaladó mértékű áresés is lezajlott, így a vevők ismét reálisabb árakon juthatnak autóhoz.

Az általános piaci környezet azonban továbbra sem vetít előre további meredek emelkedést: a kereslet lassan, fokozatosan tér vissza, az adásvételek száma a következő hónapokban inkább a 75 ezres sávban stabilizálódhat.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 28, utóbbiaknak 21 százalék volt az aránya az első két hónapban. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra (5,1%), a Ford Focus (2,9%) és a Volkswagen Golf (2,6%). A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift (4,0%) vezeti, amelyet az Opel Corsa (2,0%) és a Volkswagen Polo (1,5%) követnek. A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal (2,8%), a Skoda Octaviával (2,7%) és a BMW 3-as szériával (2,1%) képviselteti magát (az összes leggyakoribb modell listáján a legszembetűnőbb változás a Skoda Octavia előretörése: ez a modell a tavalyhoz képest 3 hellyel javította pozícióját, felkerülve az ötödik helyre.)

Miközben a használtautó-piacon 2024 első két hónapjában gazdát cserélő 151 200 személyautó mennyisége 18,7 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakában regisztrált 127 400-as értéknél, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 18 600 darab volt, ami 9,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 17 000-es értéket.