Orosz biztosítási piac: növekedés nincs, csak átrendezõdés
2018.02.26
Elkezdõdött a tavalyi év eredményeinek összegzése a legnagyobb orosz biztosító társaságoknál. E szerint a 2017-es év nem tartozik a legsikeresebbek közé – idézi az xprimm.com.

Az Ingosstrakh díjbevétele 9%-kal, 83,7 milliárd rubelre csökkent (1,21 milliárd euro). Mint a biztosító társaság vezérigazgatója, Mikhail Volkov emlékeztetett rá, a bevételek csökkenésének fõ oka a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) "konzervatív megközelítésében" keresendõ. Az Ingosstrakh kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításokból származó díjbevételei – az Orosz Gépjármûbiztosítók Szövetségének adatai szerint – 2017-ben 22%-kal, 22 milliárd rubelre (319 millió euro) csökkentek.

A Rosgosstrakh, amely hosszú ideje a legnagyobb szereplõje a kgfb-piacnak, még inkább konzervatív megközelítést alkalmazott. Annak érdekében, hogy csökkentse az üzletág okozta több milliárd rubeles veszteségét, tudatosan visszafogta aktivitását a kgfb-piacon, s így részesedése 10 %-ra csökkent 2017 végére. A 2017-es elõzetes adatok szerint így a Rosgosstrakh 79.4 milliárd rubel (1,15 milliárd euro) díjbevételt ért el – összegez a társaság egyik illetékese. Ez pedig 36,5%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az oroszországi kgfb-piac új vezetõje a Reso-garantiya. A cég kötelezõbõl származó bevételei 2,1%-kal növekedtek tavaly, és elérték a 36,1 milliárd rubelt (524 millió euro). A cég teljes díjbevétele 1 %-kal nõtt 2017-ben és összesen 89,2 milliárd rubelt (1,29 milliárd euro) tett ki. Igor Ivanov, a cég vezérigazgató-helyettese az orosz biztosítási piac stagnálását, illetve a csökkenõ trendet a gazdasági válság hatásának tulajdonítja.

A Soglasie díjbevétele 1,1%-kal, 33,3 milliárd rubelre (483 millió euró) csökkent – közölte a cég képviselõje. A Soglasie szakembere a csökkenést az új adatszolgáltatási szabályok bevezetésével magyarázta, a korábbi szabályok alapján számolva a cég díjbevételei 2,9%-kal növekedtek volna. A biztosító képviselõje ugyanezen okkal indokolta, hogy a cég nettó profitja a 2016-os 1,03 milliárd rubelrõl (15 millió euró) 0,9 milliárd rubelre (13 millió euró) csökkent.

De nem minden társaság szenvedett el piacvesztést. A Maks díjbevétele 82%-kal, 22,2 milliárd rubelre (322 millió euró) nõtt. Ezt a kiemelkedõ eredményt úgy tudta elérni a Maks, hogy a társaság számos nagy, a kötelezõ állami személybiztosítással kapcsolatos tendert nyert meg - jelentette ki Andrei Martianov ügyvezetõ igazgató.

A VTB biztosító 27%-os díjbevétel-növekedéssel számol 2017-re, amellyel a teljes díjbevétel 81 milliárd euróra (1,17 milliárd euró) növekszik. Az eredményben döntõ szerepet játszottak a bankbiztosítások, illetve az egészség- és vagyonbiztosítások értékesítése.

A Renessans biztosító társaság díjbevétele 11.7%-kal emelkedett, összesen 25,7 milliárd rubelre (373 millió euró) – közölték a cégnél.

Az Alfa Strakhovanie elõzetes adatai szerint 2017-ben a biztosító 126 milliárd rubel (1,83 milliárd euró) díjbevételt ért el, 35%-kal többet, mint 2016-ban.

A legnagyobb biztosítók piacvesztéséhez nagyban hozzájárul a piac stagnálása. A biztosítási piac legaktívabb üzletágát, az életbiztosításokat leszámítva a piac nem nõ – állítja Alexei Yanin, a legnagyobb orosz hitelminõsítõ, az Expert Ra biztosításokért és befektetésekért felelõs igazgatója. Véleménye szerint 2018-ban sem várható jelentõs bõvülés a piacon. A díjbevételek növekedése egyes társaságoknál mutatkozik csak, aminek oka azonban a pici átrendezõdés, nem pedig a növekedés – hangsúlyozza Anastasia Litvinova, a Fitch biztosításszakmai területének igazgatója.

De még az életbiztosítóknak is szembe kell nézniük különbözõ nehézségekkel. Az orosz életbiztosítók szövetségének idén februárban publikált adatai szerint 2017-ben az életbiztosítók 53,3%-kal, 328,5 milliárd rubelre (4,77 milliárd euró) tudták növelni bevételeiket, de a növekedés üteme lassul – fejtette ki aggodalmait Igor Yurgens. Az életbiztosítási szerzõdések nagyobbik részét, körülbelül 210 milliárd rubel értékben (3,05 milliárd euró) bankbetétként, bankfiókban adták el.