Így járulhat hozzá a munkáltató a lakáshitel törlesztéséhez
2018.03.03
Mik a feltételei annak, ha a dolgozó lakáshitelének törlesztéséhez munkáltatója hozzá szeretne járulni? - erre ad választ cikkében az adozona.hu.

A kérdés, hogy ha havonta kerül sor a törlesztésre, a munkáltató havi szinten mekkora összeggel járulhat hozzá, illetve mekkora összeget adhat a munkavállalójának? Az összeget a munkavállaló számlájára vagy a hitel-folyószámlájára kell utalni?"

Az adozona.hu szekértõjének válasza szerint: feltételezve, hogy lakóingatlanról van szó, az adómentes lakáscélú munkáltatói támogatásra vonatkozó szabályokat a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú melléklet 2.7. és 9.3 pontja, valamint a 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet tartalmazza.

Az adómentesség egyik feltétele többek között, hogy vásárlás esetén a támogatás összege a vételár 30 százalékáig, de (több munkáltató esetén is) a folyósítás évét megelõzõ négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedhet.

Az adómentes lakáscélú törlesztési támogatás lebonyolításába mindenképpen szükséges bevonni egy bankot. Ugyanis a munkáltatói lakáscélú támogatás adómentességét egyebek közt – a munkáltató megbízásából – a banknak kell igazolnia a támogatásnak a magánszemély részére való átutalása évét követõ év január 31-éig, és a támogatásról adatot kell szolgáltatnia az állami adóhatóság részére.

Az igazolás kiállításának feltétele, hogy a munkáltató elõzetesen vagy az átutalással egyidejûleg nyilatkozatot tegyen a bank részére arról, hogy az általa folyósított összegeket törlesztési támogatás céljából adja.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy amennyiben a támogatást hitel visszafizetéséhez nyújtják, akkor a támogatás felhasználásának igazolásához az a hitelszerzõdés is szükséges, amely alapján a törlesztési kötelezettség fennáll, és amelyrõl megállapítható, hogy azt lakáscélú felhasználás céljából kötötték.

A 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet 1. §-ának (1) bekezdése értelmében a munkáltatói lakáscélú támogatás adómentességéhez többek között igazolni kell az együtt költözõ, együtt lakó családtagok száma alapján meghatározott méltányolható lakásigénynek való megfelelést is.

Együtt költözõ, együtt lakó családtagok: a támogatást igénylõ munkavállaló, továbbá jövedelmüktõl és életkoruktól függetlenül a munkavállaló polgári törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói, házastársának közeli hozzátartozói, élettársa és annak közeli hozzátartozói, feltéve, hogy a lakáscélú munkáltatói támogatással, munkáltatói lakáscélú hitellel érintett lakásba együtt költöznek be vagy ott életvitelszerûen együtt laknak. Fiatal gyermektelen házaspár esetében a méltányolható lakásigény meghatározásánál együtt költözõ, együtt lakó családtagként legfeljebb három születendõ gyermeket, egy gyermekes fiatal házaspár esetében további két születendõ gyermeket, két gyermekes fiatal házaspár esetében pedig további egy születendõ gyermeket is számításba lehet venni. Fiatal a házaspár, ha a lakáscélú munkáltatói támogatás igénylésekor a házastársak egyike sem töltötte be a 40. életévét” [Szja tv. 1. számú melléklet 9.3.4./d). pont].