A biztosítók optimisták az AI szerepét illetően
2024.04.24

A biztosítók kockázatvállalási képességeit a szervezeti korlátok szabályozzák, és a vagyonbiztosítók mindössze 8%-a tekinthető "úttörőnek" a kockázatvállalás terén. Ez a Capgemini legújabb, ezen a héten közzétett World Property and Casualty Insurance Report című jelentésének következtetései között szerepel.

A jelentés szerint az AI-alapú meglátásokat és az automatizálást kihasználva a megalapozott döntések és a pontos kockázatértékelés érdekében a kárbiztosítások élharcosai nagyobb együttműködést és ügyfélátláthatóságot biztosítanak azáltal, hogy a biztosítók minden döntés középpontjában maradnak. A jelentés szerint a biztosítottak 42%-a találja bonyolultnak és hosszadalmasnak a jelenlegi kockázatvállalási folyamatot, és a biztosítottak 27%-a váltott szolgáltatót az elmúlt két évben az alacsonyabb díjak (60%) és a jobb fedezet (53%) reményében.

Miközben a díjak emelkedtek, a kockázatvállalási gyakorlatok nehézségekbe ütköztek, mivel a kombinált arányok átlépték a 100%-ot, amit a katasztrófa-kötvények váltottak ki; a technológiai innováció, például a kiberfenyegetések miatt változó kockázatok; és a generatív AI megjelenése és a szabályozás összetettsége okozott.

A Capgemini jelentése a 2024 Global Voice of the Customer Survey (a 2024 Global Voice of the Customer Survey) (3 323 P/C biztosítási ügyfél megkérdezésével 16 országban, az amerikai kontinensen, Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben); a 2024 Global Insurance Executives' Survey (a 2024 Global Insurance Executives' Survey (a P/C biztosítótársaságok 294 felsővezetőjével 15 országban készített interjúkból származó meglátások), valamint a 2024 Global Insurance Underwriters' Survey (a 2024 Global Insurance Underwriters' Survey (több mint 200 biztosítótársasági underwriterrel készített interjúk hét piacon) alapján készült.

A riport itt érhető el: https://www.capgemini.com/insights/research-library/world-property-and-casualty-insurance-report/