Látványos növekedési tervet mutatott be az AXA
2011.06.10
Adósságcsökkentõ, illetve profitnövelõ tervérõl adott számot befektetõinek a párizsi központú AXA, melyet elsõsorban a fejlõdõ piacokon történõ növekedéssel szeretne elérni a francia pénzintézet.

A részletes terv az AXA új stratégiájának része, melyet a pénzügyi válság, illetve az Európai Unióban 2013-tól életbe lépõ új tõke-megfelelési követelmények tesznek szükségessé.

A bemutatott terv értelmében 2015-ig 1,5 milliárd euróval szeretné a cég az élet-, és nem-életbiztosításból származó költségeit csökkenteni, továbbá 2011-15 között 24 milliárd eurónyi szabad mûködési cash flowt kíván generálni. A célkitûzés része az egy részvényre jutó nyereség évi 10 százalékos növelése is. A saját tõke-arányos nyereséget 2015-ig 15 százalékosra szeretné növelni a társaság. A nem-életbiztosítási üzletágban 96 százalékos összesített kárhányadot szeretnének elérni.

A tervek megvalósítása érdekében az AXA diverzifikálná termékportfolióját: a fejlettebb piacokon a magasabb jövedelmezõségû teremékeivel igyekszik megjelenni a továbbiakban, míg Ázsiában intenzívebb jelenléttel próbálná piaci részesedését növelni.

A Boston Consulting Group szerint 2017-ig a világ hét leggyorsabban növekvõ életbiztosítási piaca Ázsiában lesz, köszönhetõen az egyre erõsödõ középosztálynak, a növekvõ megtakarítási hajlandóságnak, és a viszonylag korlátozott megtakarítási lehetõségeknek, valamint az alacsony biztosítási penetrációnak köszönhetõen.

Ázsián kívül Latin-Amerikában, Kelet-Közép-Európában és a Közel-Keleten is növekedni szeretne a cég, az organikus növekedésen túl akár akvizíciók formájában is.

A befektetõk pozitívan fogadták a bejelentést. Az AXA részvényei az elmúlt 6 hónapban hozzávetõleg 30 százalékkal emelkedtek

Eközben a fejlett piacokon visszafogja tevékenységét a francia cég: 1,9 millió euróért el is adta kanadai leányát az Intact Financialnek, miután a cég már jó ideje nem tudta piaci részesedét növelni.