Varga Mihály: a pénzügyi tudatosság emelése a cél
2018.03.27
A pénzügyi tudatosság növelése nemzeti érdek, hozzájárul a gazdasági stabilitáshoz – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Okosan a pénzzel! elnevezésû budapesti konferencián.

A tárcavezetõ jelezte: az emberek 17 százaléka semmilyen pénzintézettel nem áll kapcsolatban, Svédországban ez 0,5 százalék, tehát van még hová növekedni. A jelzáloghitelt felvevõ emberek 30 százaléka 2008-ban nem volt tisztában azzal, hogy mit jelent az, ha a lakására veszi fel a jelzálog-hitelt.

Varga Mihály utalt arra, hogy a kormány 2017 decemberében egy 7 éves, pénzügyi tudatosságot növelõ stratégiai programot fogadott el. A cél az, hogy a lakosság ne hozzon kockázatos döntéseket, mérsékeljék a magyarok pénzügyi tájékozatlanságát.
A megfelelõen képzett fogyasztó nem lesz csalódott, jó döntéseket hoz, így javul a gazdasági-társadalmi stabilitás. 

A miniszter jelezte: törekvés, hogy emelkedjen a pénzügyi tudatosság szintje, s reményei szerint szeptembertõl már az alaptanterv része lesz a pénzügyi ismeretek tantárgy. A tárca célja, hogy a háztartások kiadásaikról, bevételeikrõl költségvetést készítsenek, és hosszú távú pénzügyi terveik legyenek.