Brutálisan drágulnak az építõipari alapanyagok árai
2018.03.29
Akár 8-10 százalékkal is többet kell adni idén az építõanyagokért, ennek ellenére az ágazati szereplõk 2018-ban is 30 százalékos forgalombõvülésre számítanak - írja a Népszava.

Akár 8-10 százalékkal is többet kell adni idén a cserépért, csempéért, tégláért, cementért, mint tavaly, de drágul a habarcs, az ablak, a vakoló- és a burkolóanyag és a szállítás is a szakemberek elõrejelzése szerint. Az alapanyagok drágulása mellett a bérterhek is növelték a gyártók költségeit. Ennek ellenére az ágazati szereplõk 2018-ban is a tavalyival azonos, 30 százalékos forgalombõvülésre számítanak.

A tavalyi növekedés jellemzõen a szerkezetépítések felfutásának volt köszönhetõ, idén az úgynevezett befejezõ munkálatok, például burkolás, tetõfedés, festés, illetve a folytatódó szerkezetépítési munkák tartják szinten az ágazat teljesítményét
- mondta el a lapnak Vidor Gyõzõ a Magyar Építõanyag és Építéstermék Szövetség elnöke.

Az új ingatlanok kedvezõ, 5 százalékos áfa-besorolása továbbra is 2019 végéig érvényes, így érthetõ, ha a beruházók igyekeznek a határidõ lejárta elõtt befejezni a projekteket. A szakember szerint ha a kedvezményes áfa-kör meghosszabbításáról nem hangzik el egyértelmû szándéknyilatkozat, akkor az építõanyag-ipar lendülete is megtörhet, sõt idõlegesen egyes építõanyagok esetében akár hiány is kialakulhat.