Már mától élnek a baleseti adóra vonatkozó rendelkezések?
2011.11.30
Egy elírás miatt már mától életbe léphetnek a kihirdetett adóttörvény új szabályai – írja az Index. Nem 2012. január 1-jén, hanem a mai napon emelkednek drasztikusan a közigazgatási eljárási és a bírósági eljárási illetékek, emellett mától élnek a baleseti adóra vonatkozó rendelkezések, változtak a chipsadóval kapcsolatos terhek, valamint a magánszemélyek kommunális adójával kapcsolatos szabályok is.

A törvény 477. paragrafusának negyedik bekezdésébe csúszott a hiba. Itt a 154 és 196 számok között kötõjel kellett volna, azonban oda vesszõ került. Itt sorolták volna fel, mely törvényhelyek lépnek hatályba január elsején. A hiba azt eredményezte, hogy a felsorolásba szánt több adónem az eredetileg tervezettõl eltérõen nem január elsejétõl, hanem a kiherdetést követõ naptól, vagyis szerdától léphet hatályba.

Mindez valóban azt jelentené, hogy a baleseti adót már a mai hatállyal bevezette a jogalkotó, de elvileg mától élnek bizonyos illetékszabályok, valamint mától vonatkoztak egyes helyiadó-szabályok is. Csakhogy az adószabályokra vonatkozik egy olyan elõírás, hogy azokat csak a törvény megalkotásától számított 30 nap után lehet bevezetni. Kérdés, hogy ebben az esetben a két egymásnak ellentmondó törvényi elõírás – a mai hatályba léptetés, illetve a 30 napos szabály – milyen viszonyban van egymással.