Rég nem látott szinten a cégalapítások száma
2018.04.07
Az idei elsõ negyedévében 7100 fölé emelkedett a cégalapítások száma, hasonlóan magas érték 2014-ben volt utoljára – idézi az Opten adatait a vg.hu.

Összesen 7127 új cégalapítást tettek közzé 2018 elsõ negyedévében, ez 10 százalékkal haladja meg az elõzõ év azonos idõszakában és 5 százalékkal az elõzõ negyedévben mértet – írja közleményében az Opten. A hírrel kapcsolatban Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója elmondta, hogy a magas cégalapítási számoknál talán még érdekesebb, hogy a 2012 óta folyamatosan szigorodó cégjogi környezet úgy tûnik, mostanra meghozta eredményét. A cégalapítási trend és a gazdasági trend közeledik egymáshoz.

A korábbi idõszakra ez kevéssé volt igaz, mivel a 2012 elõtti évekre a dömpingszerû cégalapítás volt a jellemzõ, gazdasági trendtõl függetlenül. A 2012-es cégjogi szigor pedig a cégalapítások drasztikus visszaesését hozta, ami átváltott stagnálásba az elmúlt négy évben, pedig ezekben az években a gazdaság teljesítménye már javulóban volt.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy 2-3 negyedév adataiból hosszú távú következtetéseket még nem érdemes levonni, de az elmúlt idõszak bizakodásra ad okot. A tavalyi utolsó és 2018 elsõ negyedévében is stabilan növekedtek a cégalapítási számok, ami azért is különleges, mert gyakorlatilag 2012 óta nem volt két egymást követõ negyedév, amikor növekedett volna a frissen létrejövõ cégek száma.

Ágazati szinten vizsgálva, az elmúlt 10 évre jellemzõ volt, és most is bebizonyosodott, hogy az építõipar reagál a legérzékenyebben a gazdaság változásaira – mondja az Opten szakértõje. Az ágazat már közel egy éve növekedõ cégalapítási számokat produkál, de ez eddig kevés volt az összágazati cégalapítási kedv átbillentéséhez. Az építõiparhoz azonban felzárkózott az energetika, a közigazgatás, a vendéglátás és a logisztika, így ezen ágazatokkal összességében már általános cégalapítási hullámról is beszélhetünk.

Az Opten kitér rá, hogy a magas cégalapítási számoknál még magasabb a cégtörlések száma. Az idei elsõ negyedévben összesen 8879 céget töröltek, ami ugyan 13 százalékkal alacsonyabb az elõzõ év azonos értékénél, de 7 százalékkal magasabb az elõzõ negyedévi értéknél.