Gyógyszerpiaci forradalom közeleg
2018.04.11
A regeneratív orvoslás új terápiás eljárásokkal rukkolhat elõ a rákos megbetegedések, a genetikai rendellenességek vagy az autoimmun betegségek kezelésében. Az új terápiák piaca gyors növekedésnek indult, ennek ellenére a nagy gyógyszergyártó cégek feltûnõen nem törõdnek a változásokkal, mellyel azt kockáztatják, hogy a piac jelentõs részétõl eleshetnek – többek között ezek a fõbb megállapításai a Roland Berger legújabb tanulmányának, amelyet a Világgazdaság idéz.

A regeneratív orvosi eljárások a jövõben teljesen felforgatják az egészségügyi szektort. Az olyan innovatív kezelések, mint az õssejt-, vagy a génterápia képesek lehetnek teljes mértékben meggyógyítani a betegeket ahelyett, hogy csak kezelnék õket. 

A gyógyszeripar ugyanis arra az üzleti modellre épül, hogy a hagyományos módon a gyógyíthatatlannak tûnõ betegségeket is gyógyszerekkel próbálják kezelni. Ezzel szemben a regeneratív terápiákat speciális klinikákon és kísérletekre alapozva dolgozták ki. A forradalmi változás jelei a betegek részérõl is érzékelhetõek, hiszen az igénybe vett gyógymódok fókusza az éveken át tartó gyógyszeres kezelések felõl kezd eltolódni a végleges gyógyulást ígérõ eljárások irányába – derül ki a Roland Berger legújabb, „Regeneratív orvoslás – A terápiás készítmények következõ generációja felforgatja gyógyszerpiacot” címû tanulmányából.

Eszerint az innovatív eljárások még kevés helyen érhetõk el, mert ezek a terápiák teljesen más készségeket és technológiákat igényelnek, mint a gyógyszeres kezelések, illetve elfogadásukhoz egy bizonyosfajta szemléletváltásra is szükség van az orvosok és a betegek körében egyaránt. Ezzel együtt a regeneratív orvoslás piaca gyorsan növekszik – az elõrejelzések szerint a jövõben évente 33 százalékos növekedés prognosztizálható az iparágban –, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 20 milliárd eurós piac 2025-re 130 milliárd euróra növekedhet. Ennek ellenére a nagy gyógyszergyártó cégek feltûnõen nem kívánnak foglalkozni az új eljárásokkal, mellyel azt kockáztatják, hogy a piac egy jelentõs részétõl eleshetnek.

A regeneratív orvoslásban megvan az a potenciál, hogy feje tetejére állítsa az egészségügyi szektort az olyan szereplõkkel együtt, mint az egészségbiztosítók, a kórházak és a gyógyszercégek – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetõje. „A regeneratív gyógyászat az elkövetkezendõ években leginkább a gyógyszerpiacot fogja átalakítani” - tette hozzá.

Könnyen lehet, hogy a nagy gyógyszercégek nem lesznek képesek integrálni jelenlegi mûködésükbe az olyan új eljárásokat, mint az õssejt-terápia vagy a génterápia. Elképzelhetõ, hogy másfajta gondolkodásmódra vagy egy új üzleti modellre van szükség ahhoz, hogy az ilyen összetett termékekbõl profitot lehessen generálni – áll a tanulmányban.

Emiatt több új szereplõ is feltûnt a piacon. A medtech, azaz a gyógyászati technológiával foglalkozó vállalatok közül többen már egy lépéssel a gyógyszeróriások elõtt járnak. Mi több, a medtech iparág nagyobb nyereségességet érhet el a regeneratív gyógyászati eljárásokból, ugyanis ezek a vállalatok nem függnek egy terméktõl, hanem széles termékkínálatot építenek fel. A medtech szereplõk már most jelentkeznek fogyasztó specifikus és az egyéni igényekre reflektáló megoldásokkal, sõt legtöbbjük partneri együttmûködésben van a regeneratív gyógyászat szereplõivel.

A nemzetközi gyógyszercégek eddig sem voltak túl aktívak a regeneratív gyógyászatban: az õssejt-, és génterápiák klinikai tesztelési fázisának több mint 80 százaléka biotechnológiai cégek kezében van. „A nagy gyógyszercégek nem csak azt kockáztatják, hogy ezek az új eljárások csökkenteni fogják az értékesítési bevételüket, hanem azt is, hogy egy feltörekvõ üzletágban a partvonalra szorulnak” – mondta Schannen Frigyes.

Mivel a regeneratív gyógyászati eljárásokat a betegekre kell szabni, a kórházi környezetben elvégzett helyi kezelések továbbra is szükségesek lesznek. Ez azt jelenti, hogy az értékteremtés nagy része nem kerül ki a kórház falain kívülre. A gyógyszeripar szereplõinek, hogy alaposan felül kell vizsgálniuk mûködésüket: meg kell duplázniuk az innovációs törekvéseiket és klinikai téren fel kell gyorsítaniuk fejlõdésüket, hogy minél hamarabb, többféle megoldással lehessenek jelen a piacon.