Májusban gyorsult a lakásdrágulás üteme, de nagyok a különbségek országon belül
2024.06.11
  • Az idei év élénk kereslete emelkedő pályára állította a lakásárakat a tavalyi stagnálás után, de a drágulás továbbra is visszafogott mértékű.
  • Májusban a lakások áremelkedése éves összevetésben 4,5 százalék volt, Budapesten pedig 5,8 százalékkal nőttek az árak az elmúlt 12 hónapban. Áprilisban az éves drágulás üteme egy-egy százalékkal kisebb volt a májusinál.
  • A legnagyobb mértékben továbbra is a Szegedet és Debrecent is magában foglaló dél-alföldi és észak-alföldi régióban emelkedtek a lakásárak, ahol egy év alatt 7-8 százalékkal drágultak az ingatlanok.
  • A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint. 

A lakáspiaci kereslet idei erősödése lendületet adott az árak emelkedésének is, de még továbbra sem látható erőteljes drágulás országos viszonylatban. Májusban egy hónap alatt több mint 1 százalékkal kerültek feljebb a lakásárak az ingatlan.com lakásárindexe szerint, amely a gyakorlatban fél évvel jelzi előre a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank később megjelenő lakáspiaci elemzéseiben szereplő változásokat.

Nagy különbségek, érdemes kihasználni a helyzetet

“Országosan tavaly májushoz képest 4,5 százalékos áremelkedést mutat az ingatlan.com lakásárindexe, ami erősödést jelent az áprilisi 3,8 százalékos éves tempóhoz képest. A legnagyobb éves drágulás a Szegedet és Debrecent is magában foglaló dél-alföldi és észak-alföldi régióban volt megfigyelhető, ahol 7-8 százalékkal kerültek feljebb az árak az elmúlt 12 hónapban. A budapesti agglomerációt lefedő Pest vármegyei ingatlanárak pedig stagnáltak az elmúlt egy hónapban, ami annak is köszönhető, hogy lassult a kiköltözés üteme, és sokan visszaköltöznek a fővárosba.” - ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “Összességében a lakásdrágulás üteme még visszafogottnak tekinthető, ami csak a harmada és a negyede a 2015 és 2022 között tapasztalt lakásárrobbanás tempójának. Ez a helyzet egyaránt jó a vevőknek, mert még mindig nyeregben érezhetik magukat az adásvételek során, de az eladóknak is kedvez, mert évről évre többet ér az ingatlanuk. Mivel viszonylag ritkán találkozhatunk ilyen állapottal az ingatlanpiacon, ezért ezt érdemes kihasználni mind vevői mind pedig eladói oldalról.”

Újak, használtak, kerületek, városok, árak

Az ingatlan.com lakásárindexéhez fűzött elemzésből kiderül az is, hogy az ország legnagyobb városaiban és a fővárosi kerületekben hogyan alakulnak a használt és az új lakóingatlanok árai.

Budapesten a használtak esetében 954 ezer forintnál jár az átlagos négyzetméterár, míg az újak 1,28 millió forintnál tartanak. A legtöbb új építésű lakást a XIII. kerületben hirdetik eladásra 1,35 milliós négyzetméteráron, a második és harmadik legszélesebb újlakás-kínálattal rendelkező XI. és III. kerületben viszont közel 1,6 milliós és majdnem 1,5 milliós átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vevőjelöltek.

A vármegyeszékhelyek közül Debrecenben árulják a legtöbb újonnan épült lakóingatlant, amelyek ára megközelíti a 1,1 millió forintot, ezzel szemben a használt társaikat 825 ezer forintért hirdetik a tulajdonosok. Ugyancsak jelentős újlakás-kínálatot tud felmutatni Pécs és Nyíregyháza, előbbiben 972 ezer forint, utóbbiban 655 ezer forint az átlagár. Miközben a pécsi használt lakások 653 ezer, a szabolcsi vármegyeszékhelyen pedig 572 ezerért szerepelnek a kínálatban.