Az Aon biztosítási programot jelent be az új tőkebefektetések és a gazdasági fellendülés felgyorsítására Ukrajnában
2024.06.24

Az Aon 350 millió dolláros, a maga nemében első biztosítási programot jelentett be az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Finanszírozási Társasággal közösen a biztosítási kapacitás kiépítése, valamint az új tőkebefektetések és a gazdasági fellendülés felgyorsítása érdekében Ukrajnában.

Az Ukrajnában működő egyik legnagyobb globális brókerként az Aon koordinált egy átfogó, 50 millió dolláros viszontbiztosítási konstrukciót, szorosan együttműködve a DFC-vel és az ukrán gazdasági és kereskedelmi fejlesztési minisztériummal, hogy támogassa az Ukrajnában működő vállalkozások számára a háborús kockázatokra vonatkozó biztosítások aktív és folyamatos kibocsátását. Az Aon és a DFC együttműködött egy további 300 millió dolláros háborús kockázati biztosítás megkötésében, amelyet kifejezetten az ukrán egészségügy és mezőgazdaság számára dolgoztak ki.

A DFC viszontbiztosítóként fog működni az Ukrajnában szerződéseket kibocsátó minősített biztosítótársaságok számára, és mérlegét felhasználva 50 millió USD háborús viszontbiztosítási kockázatot vállal Ukrajnában.

Az eszköz a DFC két jól bevált modelljére épül: a továbbkölcsönzésre, amely az ukrajnai helyi bankok által nyújtott hiteleket garantálja a kiemelt földrajzi területeknek és ágazatoknak történő hitelezés megkönnyítése érdekében; valamint a biztosítási kockázatvállalásra, különösen a háborús és politikai kockázatokra.

Az ukrán egészségügyi és mezőgazdasági ágazatban a háborús kockázatokra vonatkozó további 300 millió dolláros kapacitás kiemeli, hogy az Ukrajnában működő magántársaságok részéről a hozzáférhető és megfizethető háborús kockázatokra vonatkozó biztosítások iránt nagy a kereslet, amely az újjáépítés során csak növekedni fog.

A Fairfax Financial ukrajnai leányvállalata, az ARX az első olyan cég, amely minősített ukrán biztosítótársaságként kapta meg a viszontbiztosítási lehetőséghez való hozzáféréshez szükséges tanúsítványt. Az Aon, a DFC és az ARX együtt fognak dolgozni az Ukrajnában működő vállalatok háborús kockázati biztosítási portfóliójának kialakításán, és támogatni fogják az ARX-ot abban, hogy kiterjessze háborús kockázati biztosítási kínálatát az országban. A létrehozott eszközzel a minősített biztosítótársaságok választhatnak, hogy gyors, helyszíni háborús kockázati biztosításokat nyújtsanak az Ukrajnában működő vállalkozásoknak.

Hosszú távon ez az eszköz ösztönözheti más viszontbiztosítók magánpiaci részvételét Ukrajnában, elősegítve ezzel a magánbefektetések megalapozását, ami elengedhetetlen a fellendüléshez.

A bejelentés Penny Pritzker korábbi kereskedelmi miniszter 2023 szeptemberi kinevezését követi, aki az ukrajnai háborúra adott amerikai kormányzati válaszlépéseket fogja vezetni az ukrán gazdasági fellendülésért felelős amerikai különmegbízottként. Ebben a szerepkörben Pritzker különmegbízott összehívta a magánszektort, a multilaterális bankokat és az Ukrajnában működő vállalkozásokat, hogy mozgósítsa az ukrán gazdaság támogatását, és jelentős szerepet játszott az Aon és a DFC munkájának előmozdításában, hogy mozgósítsák a biztosítási ágazatot 350 millió dollár magántőke bevonására Ukrajna gazdaságának és fellendülésének támogatására.

"A tőke nem megy oda, ahol nem védik, és ez a példátlan program az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Finanszírozási Társaságával arra szolgál, hogy felszabadítsa és felgyorsítsa a beruházásokat Ukrajnában, amikor a legnagyobb szükség van rá. Ez az úttörő eszköz lehetővé teszi a helyi biztosítási ágazat számára, hogy megfelelően árazza a kockázatot, és hogy a nagyon szükséges új tőkét Ukrajnába vonzza, miközben kapacitást és képességeket teremt az országban az újjáépítés támogatására." - mondta el Eric Andersen, az Aon elnöke a berlini Ukrajna helyreállítási konferencián.