A közép-európai árvizek biztosítási veszteségei elérhetik a 3 milliárd eurót Németországban
2024.07.03

A Moody's RMS Event Response becslései szerint a közelmúltbeli németországi áradásokból eredő biztosított károk valószínűleg 2 és 3 milliárd euró közé esnek.

A május 28-i kezdeti heves esőzéseket május 30. és június 3. között egy hosszabb, főként Németország déli részén lezajlott heves esőzés követte, amelynek során több területen a havi átlagot meghaladó mennyiségű csapadék hullott. Ez széles körű áradásokhoz vezetett, kezdetben a kisebb folyókon Dél-Németországban (főként Baden-Württembergben és Bajorországban), majd később a Duna több helyen elérte az árvízszintet, mivel a vízgyűjtőkből származó árvíz felgyülemlett a folyásirányban.

A Moody's RMS Europe Inland Flood HD modellek segítségével végzett árvízelemzés alapján a kárbecslés a biztosított vagyoni károkat, az elpusztult tartalmakat és az üzletmenet megszakítását tükrözi a lakossági, kereskedelmi, ipari, mezőgazdasági és gépjárműveknél.

Figyelembe veszi továbbá az eseményt követő kárfelerősödés forrásait, a közelmúltbeli inflációs tendenciákat, a kitettség növekedését és a biztosítási igénybevétel növekedését. A becslés nem tartalmazza a nem modellezett kitettségek, például a közlekedési és közmű-infrastruktúra üzletágak, valamint a termények biztosított kárát.

A Moody's becslése tartalmazza a Dél-Németországra vonatkozó biztosított veszteségeket, amelyek várhatóan az esemény veszteségének nagy részét teszik ki, és nem tartalmazza a Svájcban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Olaszországban bekövetkező árvizekből származó veszteségeket, mivel ezen országok hozzájárulása várhatóan minimális lesz. Nem tartalmazza továbbá a folyásirányban lejjebb és/vagy az újabb csapadék által kiváltott későbbi áradásokból eredő esetleges veszteségeket sem.