Az ICEYE műholdas együttműködési megállapodást ír alá Ukrajnával
2024.07.16

Az ICEYE műholdas megfigyeléssel foglalkozó szolgáltató bejelentette, hogy megállapodást kötött az ukrán védelmi minisztériummal a Föld távérzékelésével kapcsolatos együttműködésük további erősítéséről az ország nemzetbiztonsága és védelme érdekében.

Az új együttműködési megállapodás az ICEYE által az ukrán kormánynak nyújtott, 2022 óta fennálló támogatásra kíván építeni. A megállapodás részeként az ICEYE továbbra is biztosítja, hogy az Ukrajna területére vonatkozó képfelvételeket Ukrajna biztonságának és védelmének biztosítása érdekében használják fel fegyveres agresszió esetén, és azokat semmilyen körülmények között nem osztják meg ellenséges országokkal vagy szervezetekkel.

A megállapodás emellett felvázolja az ICEYE és az ukrán kormány partnerségét Ukrajna űrvédelmi képességeinek megerősítésében, valamint a védelmi tevékenységeket támogató SAR-szakértelem biztosításában.

Kateryna Chernohorenko, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese elmondta: "Az ICEYE-vel való együttműködés és a memorandum aláírása fokozza hírszerzési munkánkat. Hálás vagyok a vállalatnak az értékek és az ukrán nép iránti elkötelezettségéért. Támogatom azt a szándékot, hogy korlátozzák az űrbeli képalkotást Ukrajna területe felett. Meg kell védenünk az országot a szárazföldön, a levegőben, a tengeren és az űrben".