Észrevehetõen hízott tavaly Kelet-Közép-Európa biztosítási piaca
2011.06.14
Biztatónak nevezhetõ Kelet-Közép-Európa biztosítási piacának tavalyi eredménye: a szektor 33 milliárd eurót meghaladó biztosítási díjbevétele 7,4 százalékkal bõvült a megelõzõ évhez képest. 2009-ben a piac közel ugyanekkora, 7,6 százalékos díjbevétel csökkenést szenvedett el – derül ki a PRIMM biztosítási magazin elemzésébõl.

Természetesen a régió egyes országai között óriásiak a fejlettségbeli, és növekedésbeli különbségek, melyet a biztosítási piac is lekövet: egyes országokban 2010 második felében már kitapintható volt a válságból való kilábalás, másutt azonban az utolsó hat hónap sem hozott fellendülést. Észtországban, Lengyelországban és Csehországban 16 százalék felett, illetve 14 százalékkal bõvültek a biztosítási díjbevételek: míg Lengyelországban az élet-, és nem-életbiztosítási szegmens egyaránt növekedett, a másik két országban az élet ágazat húzta fel a piac egészét.


Lengyelország tavalyi kiugró eredménye még meglepõbb, ha figyelembe vesszük, hogy 2009-ben még 12 százalékkal szûkült a biztosítási piaca, szemben például Csehországgal, ahol – a régió egyedüli országaként - akkor is 4 százalék feletti volt a bõvülés.

A fejletlenebb biztosítási piaccal rendelkezõ ex-jugoszláv országokban: Koszovóban, Macedóniában, Albániában és Bosznia-Hercegovinában 3-5 százalék körül nõttek tavaly a díjbevételek. A nagy, és fejlettnek nevezhetõ szlovák piac is képes volt azonban további, négy százalékot meghaladó díjbevétel-növelésre, köszönhetõen a befektetési egységhez kötött biztosítási termékek iránt megugrott keresletnek.

Szlovéniában és Litvániában tavaly a biztosítási piac jószerivel csak stagnált, alig érte el az egy százalékot a díjbevétel-növekedés.

Hazánkban, Horvátországgal, Montenegróval, Szerbiával, Romániában és Lettországgal egyetemben csökkentek a díjbevételek tavaly, annak ellenére, hogy az elsõ félév eredményei alapján sokan még bíztak a fellendülésben.

2010-ben az életbiztosítási ágazat számított a húzó ágazatnak a szektoron belül: szinte kivétel nélkül minden országban emelkedtek a díjbevételek. A legnagyobb növekedést értelemszerûen azok az országok könyvelhették el, ahol a biztosítási portfolión belül legalább 40 százalékot meghaladó az életbiztosítási termékek aránya. Azokban az országokban, ahol a lakosság befektetési kedve ismét feléledt, a befektetési egységhez kötött életbiztosítási termékekbõl jelentõs díjbevétel keletkezett.


A nem-életbiztosítási piac egyedül Lengyelországban volt képes kétszámjegyû – 16 százalékos – növekedése, másutt csak szerény mértékben változtak a díjbevételek, pozitív vagy negatív irányban. Ami a kiadási oldalt illeti, 2010-ben a kárkifizetések is jelentõsen emelkedtek: egyes országokban a díjbevétel növekedést meghaladó ütemben.

A tanulmány összefoglalója PDF-ben letölthetõ.