Az Erste Bank új terméket kínál a kkv szektornak
2018.05.04
Az Erste Bank Hungary a hitelállomány jelentõs növekedését tervezi a mikro-, kis és középvállalati üzletágban – mondta Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási üzletág-vezetõje Budapesten a hitelintézet sajtóbeszélgetésén.

Várhatóan izgalmas idõszak következik a magyar bankrendszerben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank évi 5-10 százalékról évi 10-15 százalékra emelte a vállalati hitelbõvülésre vonatkozó növekedési elvárásait – fejtette ki Erdei Zsuzsa az Erste Bank kisvállalkozási üzletág-vezetõje.

Hozzátette: a jegybank elõrejelzése szerint a vállalati hitelállomány GDP-hez mért aránya 2030-ra a mostani 17 százalékról 30 százalékra emelkedhet.
Az Erste Bank, Power Business nevû terméke ezért leegyszerûsített hitelelbírálással bír, a bank 5 napon belüli ügyintézést ígér – mondta Erdei Zsuzsa. A mikro- és kisvállalkozások maximum 75 millió forint hitelt vehetnek fel ebben a konstrukcióban.

Elmondta: a hitel tárgyi fedezet nélkül éven belüli és éven túli futamidõre vehetõ igénybe, legfeljebb 10 éves lejáratra, kamata pedig a mindenkori Bubor +1 százalék lesz, amihez havi 0,2-0,35 százalékos kezelési költség és kedvezményes garancia is kapcsolódik.


Forrás: AFP

A bank mikro- és kisvállalkozási üzletága az évi maximum 300 millió forintos árbevételt elérõ mikro- és kisvállalkozásokkal foglalkozik, míg a kis- és középvállalati üzletág ügyfelei évi 300 millió forinttól 15 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkeznek.

Erdei Zsuzsa elmondta: a mikro- és kisvállalkozásoknál az Erste az idén több mint 50 százalékos hitelállomány-bõvülést tervez. Az elmúlt évben a bank a kisvállalkozói üzletágban az ügyfelek számát 65 százalékkal növelte, idén további 17 százalékkal szeretnék bõvíteni az üzleti partnereik számát.

Az elsõ negyedévben a hitelállomány növekedése mintegy 60 százalékos volt az elõzõ év azonos idõszakához képest. A mikro- és kisvállalkozási szegmensben a banknak mintegy 50 ezer ügyfele van

– mondta Erdei Zsuzsa.

Szerdahelyi Róbert, a bank kkv-üzletágának vezetõje szerint a kkv-ügyfeleknek – maximum 150 millió forintig – Power Business hitelhez hasonló kondíciókkal tudnak hitelt nyújtani, sõt esetükben a garanciadíjat nem számítják fel.

Az Erste Bank vállalati hitelállománya két év alatt 66 százalékkal, a 2015. végi 300 milliárdról 2017 végére 500 milliárd forintra emelkedett, és a bank az idén is a piaci átlag feletti növekedést tervez – emelte ki Szerdahelyi Róbert.

Elmondta: a pénzintézetnek 6 ezer kis- és középvállalati ügyfele van, ezek a cégek évi 300 millió forinttól 15 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkeznek,

a hitelezési területen 1 százalék alatti nem teljesítõ hitelállománnyal rendelkeznek.
A kkv-szegmensben a 2016 végi 130 milliárd forintról tavaly 31 százalékkal 170 milliárd forintra emelkedett a folyósított hitelek állománya – jelezte Szerdahelyi Róbert.

Nem kell megbélyegezni a hitelfelvételt
A hitelezési konvergenciának erõsítenie kell a reálkonvergenciát – mondta Nagy Márton április 19-én. Az MNB felülvizsgálta 2013-as vélekedését, és a vállalati hiteleknél 50, a lakosságinál akár 100 százalékkal is magasabb hitelvolumen-bõvülést is elképzelhetõnek tart.



Címkék:
Erste Bank |hitelállomány |kkv |MNB |pénzintézet |Power Business
Ezek is érdekelhetnek