Négy hónapja megállt a kgfb-díjak emelkedése
2018.05.10
A Netrisk.hu adatai szerint 2018 elsõ negyedévében a személyautókra megkötött kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) átlagdíja 37 800 forint volt, szemben a tavalyi hasonló idõszakban mért 34 200 forinttal. A díjszint alakulásában a vezetõ online biztosításközvetítõ portál által hetente közölt Kgfb-index tanúsága szerint január közepe óta érdemi változás nem tapasztalható. Az összes kgfb-kötésnek idén immár közel háromnegyedét teszik ki az évközi szerzõdések, melyek 73 százalékán jelenleg öt biztosító: a K&H, az Union, az Aegon, az Uniqa és a Köbe osztozik - írja sajtóközleményében a Netrisk.hu.

„Immár évek óta tart a díjkorrekció a kötelezõ biztosítások piacán, ahol a növekvõ gépjármûforgalom miatt a biztosítóknak egyre több baleseti kárt kell rendezniük. Ezen belül is különösen a személyi sérülésekhez kapcsolódó kártérítések átlagos összege ugrott meg az elmúlt idõszakban – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Egyelõre azonban a hazai kgfb-díjak még a régiós országokkal való összehasonlításban is változatlanul a legolcsóbbak között szerepelnek, ami többek között a hazai díj-összehasonlító oldalakon zajló erõs biztosítói versenynek köszönhetõ.”

Az évközi idõszakban az ügyfelek alapvetõen két okból kötnek kgfb-szerzõdést: vagy a jármû tulajdonjogának megszerzésekor (ezt nevezik azonnali kötésnek), vagy a már meglévõ szerzõdés évfordulóját megelõzõen elvégzett díjszámítás nyomán (ezt nevezik halasztott, vagy évfordulós kötésnek). Míg az összes szerzõdés 61 százalékát kitevõ azonnali kötések átlagosan 43 300 forinton születtek, az évfordulós kötések esetében átlagosan 29 200 forintért szerzõdtek az autósok.

Az idei év elsõ három hónapjában a portálon keresztül kezdeményezett összes kgfb-szerzõdés 39 százaléka évfordulós váltás volt, ami azt mutatja, hogy az autósok jelentõs része az év végi kampányidõszakon kívül is tudatosan összehasonlítja a biztosítók ajánlatait.

Vélhetõen az éves díjak emelkedése is szerepet játszhat abban, hogy a tavalyi 22 helyett idén 33 százaléknyian választották a negyedéves díjfizetési gyakoriságot. Az egyösszegû befizetésre ugyanakkor továbbra is kedvezmény jár, nem csoda tehát, hogy az év közben szerzõdõk 60 százaléka emellett a fizetési gyakoriság mellett dönt (a maradék 7 százalék két részletben fizet).

Bár korábban a befizetés elsõ számú igazolása volt a sárga csekk feladóvevénye, mára az autósok többsége már elszokott ettõl a fizetési módtól: az elsõ negyedévben 45 százalékuk használta ezt a módot, 55 százaléknyian átutalnak, illetve bankkártyáról vagy inkasszóval rendezik a kötelezõ díját.

Az idei évközi szezon eddigi nyertesei a K&H, az Union, az Aegon biztosítók. Õket követi az Uniqa és a Köbe: ez az öt szereplõ együttesen az új szerzõdések 73 százalékát szerezte meg. Közülük a K&H és az Union az év végi kampányban is az élen szerepelt, míg a másik három biztosító láthatóan fõként az autósok közel háromnegyedét érintõ évközi idõszakra koncentrál.