Érdemes becsomagolni a házunkat
2018.05.10
Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelõen szigetelt. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20 százalékkal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – derült ki a Knauf Insulation és az Otthontérkép legfrissebb felmérésébõl.

Egyre több házat szigetelnek le: Magyarországon 2,7 millió családi ház van, amelybõl mintegy 100 000 ingatlan eladó. A Knauf Insulation és az Otthontérkép kutatásából kiderült, hogy évrõl évre nõ a szigetelt vagy energiahatékonysági szempontból korszerûsített ingatlanok száma. Amíg 2016-ban mindössze a meghirdetett ingatlanok 17 százaléka, 2017-ben pedig 19 százaléka volt szigetelt, addig 2018 tavaszára ez az arány már 21 százalékra növekedett.

Egyértelmû a pozitív trend, egyre több ingatlantulajdonos végezteti el házán a szigetelést, amelynek haszna kettõs: az ingatlan használata során akár a rezsi 50 százaléka is megtakarítható vele, értékesítéskor pedig akár a befektetett összeg három-, négyszeresét is behozhatja a szigetelés a ház árának értéknövekményében – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezetõ igazgatója.

A kutatás rávilágít arra is, hogy a napjainkban tapasztalható ingatlanár-emelkedés közepette, a szigetelt ingatlanok ára intenzívebben nõ, mint a nem szigetelt otthonoké. 2018 második negyedévében a nem szigetelt családi házakat 222 000 forint/négyzetméter átlagáron, míg a szigetelt ingatlanokat több mint 20 százalékkal drágábban, átlagosan 270 ezer forint/négyzetméter áron hirdették tulajdonosaik – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezetõ elemzõje. Hozzátette, jól látható, hogy a szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre jobban nyílik az olló, a korszerû otthonok abszolútértékben is többet érnek, ráadásul áruk is gyorsabban növekszik.

Körülbelül azonos méretû családi házak esetében Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4,7 millió, Heves megyében 4 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig akár 3,6 millió forinttal magasabb áron is eladható egy 100 négyzetméter alapterületû szigetelt otthon, mint egy nem korszerûsített.

Ahol azonban az épületállomány minõsége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében már 2 millió, Fejér megyében pedig mindössze 900 ezer forint pluszt jelent az ingatlantulajdonosok számára a szigetelés megléte. Habár Pest megyében a legmagasabb a szigetelt családi házak száma, a szigetelés itt már csak 100 ezer forint ártöbbletet jelent egy-egy eladó családi ház árában.