Százmilliárd forint fogyasztóbarát lakáshitel az ügyfeleknél
2018.05.29
Idén május végére a várakozások szerint meghaladja a százmilliárd forintot a bankok, takarékszövetkezetek által folyósított Minõsített Fogyasztóbarát Lakáshitelek állománya. Egy átlagos ügyfél bõ 16 éves futamidõre közel 11 millió forint összegben vesz fel e – fix kamatú, piaci feltételûeknél döntõen olcsóbb és fogyasztóbarát kiszolgálással járó – jelzáloghitelbõl. A lakossági ügyfelek több mint háromnegyede fix kamatozással veszi fel lakáshitelét a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai szerint - tette közzé sajtóközleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ezen belül egyre nõ a Magyar Nemzeti Bank minõsítési rendszere alapján kialakított, tavaly szeptember óta immár 11 bank és 12 takarékszövetkezet által kínált fogyasztóbarát lakáshitelek aránya. A törlesztõrészletek rögzítése biztonságot nyújt az ügyfélnek, ha a jelzáloghitel hosszú futamideje alatt megemelkednének a – ma Európa-szerte rekordalacsony – kamatok.

Idén márciusban közel 18 milliárd, áprilisban mintegy 21 milliárd forintnyi új fogyasztóbarát lakáshitel folyósítottak az ügyfeleknek. A hónapról hónapra növekvõ folyósításoknak köszönhetõen e hiteltípusnál az április végi közel 87 milliárd forintnyi összállomány e hó végére várhatóan átlépi a 100 milliárd forintot.

Az újonnan kínált fogyasztóbarát lakáshitelek állománnyal súlyozott átlagos teljes hiteldíj-mutatója (THM, azaz a kamat mellett valamennyi egyéb díjat, jutalékot egy mutatószámban jelzõ költsége) 2018. áprilisig folyamatosan csökkent az 5 éves (2018 áprilisában 3,95 % THM), illetve a 10 éves (4,95 % THM) kamatperiódusú fogyasztóbarát hiteleknél. A 3 éves (3,62 % THM) és a futamidõ végéig fix kamatozású (5,39 % THM) kölcsönök hiteldíja stagnált, esetenként átmenetileg enyhén nõtt 2018. áprilisig – derül ki a folyósító hitelintézetek által az MNB-nek küldött adatokból.

Az ügyfelek leggyakrabban (a hitelállomány 55 %-a) 5 évre fixálták kamataikat. A 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitelek aránya 25, a 3 éveseké 13 százalék volt, míg a futamidõ végéig változatlan kamatozású konstrukciókat a hitelfelvevõk 7 százaléka választotta. 

Egy átlagos fogyasztóbarát lakáshiteles ügyfél 10,81 millió forintnyi kölcsönt vett fel 16,6 éves futamidõre. Az átlagos hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének mintegy 55,5 százalékára rúgott. A fogyasztóbarát lakáshitelek legnagyobb részét, 44 százalékát a 30-39 éveiben járó ügyfelek igényelték, a negyvenes hitelfelvevõ korosztály aránya 28, a huszonéveseké pedig 18 százalék volt.

A fogyasztóbarát lakáshitelek döntõ hányadát, 88 százalékát használt lakás (62 %) vagy használt lakóház (26 %) vásárlására igényelték az ügyfelek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy e kölcsönök 5 százaléka segítségével korábbi (kedvezõtlenebb) jelzáloghitelüket váltották ki a fogyasztók. Ami a kölcsönfelvevõk lakóhelyét illeti, a fogyasztóbarát hitelállomány 59 százalékát (Budapesttel együtt) Közép-Magyarországon igényelték. Vidéken további jelentõs bõvülési lehetõség elsõsorban Észak-Magyarországon (a már meglévõ hitelállomány 4 %-a) és a Dél-Dunántúlon (3,65 %) áll a hitelintézetek rendelkezésére.