Használtautó-vásárlás: menjünk biztosra!
2011.12.08
Használtautó vásárlása esetén érdemes a külföldön bevált használtautó-garancia biztosítást megfontolni – javasolja a PBA Biztosítási Alkusz Kft.

\"A vevõk általában nem gondolnak arra, hogy használtautó vásárláskor a kezdetektõl tartalékoljanak bizonyos összeget a váratlan javítási esetekre. Ezt akkor bánják meg, amikor néhány héttel a vétel után tönkremegy egy drágább, bonyolultabb alkatrész, mint például az automata váltó\" – mondta Horváth László a PBA Biztosítási Alkusz Kft. kárszakértõje.

Akinek mégis gyorsan van szüksége az autóra, és nem akar több kört futni vásárlás elõtt, az is biztosíthatja nyugalmát a kifejezetten használtautókra kitalált, kiterjesztett mûszaki garancia biztosításokkal. A biztosítás költsége jóval alacsonyabb egy esetleges szervizelési költségnél, ráadásul tervezhetõ kiadásról van szó, szemben a nem várt igen magas javítási munkadíjakkal és alkatrész árakkal – írja a VG.hu.

Hazánkban még kevéssé ismertek a használtautó-garancia biztosítási termékek, míg a cseh és lengyel piacon a használt gépjármûvek zöme ilyen különbiztosítással cserél gazdát. Az újautó eladások lassulása miatt csökkent a fiatal gépkocsik cseréje, és fogyóban van a minõségi használtautó kínálat is. A trend abból a szempontból is változott, hogy amíg korábban az autókat jellemzõen 4-6 éves korban váltották újabbra, addig 2011-ben ez az intervallum kitolódott egy évvel. Ezáltal már a hétéves gépkocsik átírásának száma is megegyezik a 4-6 évesekével.

Jelentõsen nõtt a tíz évnél idõsebb gépjármûvek esetében regisztrált tulajdonos váltások száma is. 2011-ben 97 505 autót vásároltak ebben a korcsoportban, ehhez képest 2009-ben még 86 179 esetben döntöttek az idõsebb autók mellett. Amíg 2009-ben még 38 százalék volt ezen autók aránya, addig 2011-ben az összértékesítések 46 százalékát teszik ki a tíz esztendõnél korosabb gépkocsik.