Ennek örülhetnek a használtautó vásárlók
2015.10.05
Gépjármûadat-lekérdezõ szolgáltatással segítik a használtautó vásárlókat: egy ügyfélkapu regisztrációval és az adott gépjármû rendszámával bármikor online lekérdezhetõk a jármû adatai, például a kilométeróra állása - közölte a szolgáltatást elindító Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Két jármû együttes lekérdezése 625, míg például három jármûé 825 forintba kerül. A közlemény szerint a szolgáltatás közhiteles nyilvántartáson alapuló adatok lekérdezését, és bizonyos adatok egyezõségének vizsgálatát teszi lehetõvé.

A szolgáltatás a KEKKH honlapján, a Webes Ügysegéd alkalmazás felületén érhetõ el. A lekérdezés során a forgalmi rendszám megadásával lehet tájékozódni a gépjármû gyártmányáról, típusáról, színérõl, és meg lehet tudni azt is, hogy forgalomban van-e az adott jármû, vagy körözik-e. Emellett az összes, az adott gépjármûnél rögzített kilométeróra állásról és a rögzítés idõpontjáról is információt ad a rendszer.

A szolgáltatás részeként lehetõség nyílik bizonyos adatok egyezõségének ellenõrzésére, ahol az ellenõrizni kívánt adatok megadása után a rendszer egy "egyezik" vagy "nem egyezik" választ ad attól függõen, hogy a megadott adat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplõ adattal.

A gépjármûadat-lekérdezõ szolgáltatást a KEKKH mobil applikáció formájában is elérhetõvé szeretné tenni, hogy a közeljövõben akár autóvásárlás közben is elérhetõek legyenek a gépjármû-vásárlást tervezõk számára fontos adatok.

A KEKKH folyamatosan fejleszti és bõvíti online szolgáltatásait annak érdekében, hogy az állampolgárok számára megkönnyítse az ügyintézést, s ne kelljen minden esetben személyesen felkeresni az ügyfélszolgálatokat - áll a közleményben.